Civil

2017.01.16. 17:51

Alsósófalva és Nádasd hagyományairól

Nádasd – Gondos kezek munkájával sok-sok fotóval illusztrált, szép kötet született Nádasd és Alsósófalva testvér-települési kapcsolatának gyümölcseként.

A könyv átfogó képet ad mind a két településről, mind építészeti, mind természeti vonatkozásban. Nagy hangsúlyt helyez mindkét község hagyományaira, hiszen olyan kincsekkel rendelkeznek, mellyel kevesek. Mivel mindkét település részben vagy egészben felvette hagyományait az értéktárába, az egyes szokások részletes leírásai, versei, énekei, rigmusai visszaköszönnek a könyvben.

Az alsósófalvai rész összeállításában nagy segítséget nyújtott Andrási Benedek Alsósófalva monográfiája, valamint a Molnár Szabolcs vezetésével szerkesztett alsósófalvai honlap, míg a nádasdi rész a Hétdombi Hívogatóra, illetve a Hétdombi Hírekben megjelent írásokra épül, azokat átdolgozva, aktualizálva. A fotóanyag összeállításában a Hétdombi Hírek fotóarchívuma, illetve a testvértepülés amatőr fotósai voltak a szerkesztők segítségére.

Fotó: Szendi Péter

A községi önkormányzat által kiadott, az „Együtt Nádasdért” Faluszépítő és Fejlesztő Kulturális Egyesület gondozásában megjelent kötet ajánlható minden jóérzésű, szépségre érzékeny embernek, akik Tóth Hajnalka örökérvényű gondolatával gondolkodnak: „Teljesen megismerni a Tündérkertet? Nem, nem lehet, mert a sejtelmesen sötét erdőkben lépten-nyomon mesékbe botlunk, amelyek huncutul ránk mosolyognak. Valóságból és álomból hálót szőnek körénk, és felnyitják szemünk egy más világra. Békésre, türelmesre, kedvesebbre.”

 

 

Földes Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!