Civil

2017.05.02. 09:58

Az olaszok is együtt kerekeztek a helyiekkel Olaszfán

Olaszfa - Május 29-én, szombaton kerékpártúrára indultak az olaszfaiak a közeli Jeli arborétumba, ahol karnyújtásnyira tőlünk megelevenedik a természet, az európai flóra mellett Ázsia növényvilága is bemutatkozik.

Civil Tudósítónktól

A lelkes túrázókat az előző esős napok sem tántorították el egy kis biciklizéstől. A mozgás jótékony hatása mellett már régóta tudják, hogy a közös programok közösségformáló ereje hatalmas. A kiránduláson együtt gyönyörködött a virágzó rododendronok, a csodás táj és a szurdokvölgy forrásaiban a nemzetközi csapat, olaszfai magyar és olasz egyaránt. Olasz családok tulajdonában van csaknem harminc ingatlan a településen, és a rendszeresen ide látogatók közül sokan aktívan részt vesznek a helyi programokon. A szép idő kedvezett a kirándulóknak és jó hangulatban gyorsan eltelt az együtt töltött hat óra.

Régi szép hagyomány a májusfa állítása a községben. A krónika szerint az eladó sorba kerülő lányos házak elé került, és gyakran a falvaknak is volt egy közös fája, amelynek a kidöntését ünnepély és táncmulatság kísérte. Évről-évre Olaszfa lakói is összefognak április utolsó napján, hogy május első reggelére, a főtéren a feldíszített fa hirdesse a természet újjászületését. Az április 30-i napsütéses délutánon együtt felszalagozták az erdőről frissen beszállított fenyőfát, miközben a férfiak a fa törzséről lehántották a kérget. Ez a mozzanat azért volt fontos régen – sajnos ma már nem dívik – hogy a fa kitáncolásakor a legényeknek nehezebb legyen megszerezniük a csúcsra kötözött borospalackot. Az idei májusfa dísze olaszfai termésű szőlőből palackozott vörösbor.

Jakabné Varga Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!