Civil

2017.06.11. 20:21

Az Őrségben barangoltak a séi nyugdíjasok

Sé - A séi Aranykör Klub idei kirándulási célpontjának az Őrséget választotta. Pünkösd hétfőjén indultak el autóbusszal a számos látványosság meglátogatására.

Csalló Ferenc

Először a Vadása-tónál tartottak rövid pihenőt, majd tovább utaztak Őrimagyarósdra. A község gazdag történelmi múlttal rendelkezik, a lakói a községet az Őrség kapujának tekintik. Itt megnézték a szépen ápolt földvár emlékhelyét, a Malomgát tanösvényt.

Tovább utazva a következő látnivalókat Nagyrákoson találta a séi csoport. A falu polgármester asszonya hangulatos előadásban mutatta be az egykori kovácsműhelyt és a kovácsmester nemrég eredeti formában felújított lakóházát. Majd a falut érintő őrségi vasút megállóhelyét és az innen jól megtekinthető völgyhidat és a Zsuzsanna alagutat nézték meg. A híd érdekessége, hogy 33 pilléren álló 1400 méteres híd a folyóvölgyet íveli át, megőrizve az alatta lévő természetes környezetet, az alagút hossza 375 méter.

Fotó: Csalló Ferenc

Veleméren az Árpád-kori templomot nézték meg a klubtagok. Az idegenvezető részletes tájékoztatás adott a templom történetéről, korábbi viszontagságos állapotáról és ennek ellenére megmaradt csodálatos freskókról. Érdekesség, hogy a beszűrődő fény mindig az aktuális bibliai eseményeket ábrázoló freskót világítja meg, például karácsonykor a betlehemi csillag, január 6-án a három király képét, csak a pokol marad mindig sötétben.

Magyarszombatfán a fazekas házat nézték meg és az edények készítéséről, a fazekas mesterségről kaptak tájékoztatást. Szalafőn meglátogatták a Ferencz-portát, a gazdaságban lehetett vásárolni házilag készített sajtot, vajat, és szép kézműves gyertyákat is árultak.

A nap befejezéseként Bajánsenyén vacsoráztak a kirándulók, majd egy körmendi fagylaltozót útba ejtve, kellemesen elfáradva érkeztek haza.

Csalló Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!