Civil

2016.01.31. 09:51

Barátság született Erdélyben

Szombathely – Erdély - A Szombathelyi Kolping Egyesület tagjai Erdélybe utaztak az ottani Kolping családhoz, mely látogatásból talán életre szóló barátság kötetett a két szervezet között.

Civil Tudósítónktól

A Kolping-mozgalom 1849-ben indult Adolf Kolping katolikus pap alapításával. Magyarországon 1856-ban alakult meg az első egyesület a fővárosban. 2012-ben a tagok száma meghaladta a négyszázezret, és több mint 60 országban működött a mozgalom. A mozgalom feladata a kereszténység jegyében a rászorultak segítése, a család fontossága és egysége. A Szombathelyi Kolping Egyesület 1993-ban alakult meg Horváth József plébános , pápai prelátus támogatásával.

Szombathely Kolping Egyesületének tagjai tavaly erdélyi kiránduláson vettek részt, melynek egyik fő célja a székelykeresztúri Kolping családdal történő kapcsolatfelvétel, továbbá Erdély történelmi emlékeinek megismerése volt.

Fotó: Kőszegfalviné Pajor Klára

A találkozást több hónapos szervezőmunka előzte meg. Az első pillanattól kezdve mindannyian érezték, hogy ez a találkozás egy új barátság kezdete lesz.  A szombathelyi és a székelykeresztúri Kolping családok első találkozását koronázta meg Székelyudvarhelyen a Mária Rádió kápolnájának búcsús szentmiséje, amelyen a két Kolping család együtt vett részt. A szentmise ünnepélyességét Szabó Bence klarinétjátéka fokozta.

A határátlépést követően először a 13 aradi vértanú vesztőhelyét tekintették meg, ahol koszorút helyeztek el. Ezt követően a máriaradnai kegytemplomot nézték meg. Következő napi programjukban Vajdahunyad várának megtekintése szerepelt, mely után Székelykeresztúron a két család együtt töltötte az időt és ismerkedtek a családok tagjai egymással.

Az ottani Kolping család vezetősége városnéző programot is szervezett részükre, melynek során megtekintették a Gyárfás kertet és kúriát, Petőfi és Bem utolsó szálláshelyét a segesvári csata előtt.

A Kolping család bemutatkozása során  ajándékként  egy szép díszszalagot kötöttek a székelykeresztúriak  zászlajára. Ez mindig emlékeztetni fogja őket az összetartozásra.

A Hargitára, a székelyek szent hegyére traktorral és teherautóval mentek fel. Jártak Csíksomlyón, Csíkszeredán, a Békás- szorosban és a Gyilkos tó környékén. Marosvásárhelyen a Kultúrpalotát tekintették meg, majd Kolozsvár felé vették az utat. A Házsongárdi temetőt is felkeresték, ahol megkoszorúzták Dsida Jenő költő sírját. Kalotaszentkirályon megismerkedhettek közelebbről az erdélyi magyarok életével. Megcsodálták a „kalotaszegi szobát", a festett bútorokat, gyönyörű hímzett párnákat, terítőket, a népviseletbe öltözött babát.

Búcsúzás után Nagyvárad felé vették útjukat, ahol  a Holnap Irodalmi Társaság költőinek életnagyságú kávéházi jelenetet ábrázoló bronz szoborcsoportját tekintették meg (Ady Endre, Juhász Gyula, Duka Ákos és Emőd Tamás). Megnézték a színház épületét, Szigligeti Ede szobrát, az Astoria Grand Hotelt, ahol Ady Endre sokat tartózkodott, és Lédát is megismerte. Végül a Szent László templomban fejezték be a nagyváradi tartózkodásukat. Megkoszorúzták a szent magyar király szobrát.

A barátság megszületett, ápolása pedig mindannyiuk feladata lesz méltóan Adolf Kolping szellemiségéhez. Szombathely Kolping Egyesülete február 6-án, szombaton este hét órától tartja hagyományos farsangi bálját a Martineum Felnőttképző Akadémián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!