Civil

2017.02.28. 12:12

Belecsorgatni a zenét az emberek szívébe

Szombathely - Ezt látni és hallani kell címmel a Berzsenyi Dániel Könyvtár komolyzenei előadássorozatba kezdett; melynek ötletgazdája és előadója Horváth Imre karnagy.

Civil Tudósítónktól

A sok szépet és élményt ígérő bemutatóra a főiskolai docens előadót elkísérték zenésztársai is: Tamás Zsuzsanna (1. hegedű) Deák György (2. hegedű) Orosz Judit (brácsa) és Orosz Sándor (gordonka). Mindannyian szívesen vállalták a fellépést, hogy a közönség élőben hallhassa a zeneművet.

Horváth Imre ez alkalommal Wolfgang Amadeus Mozart egyik legnépszerűbb művén, az Egy kis éji zene (Eine kleine Nachtmusik) című szerenádon keresztül mutatta be a közönségnek a szeretet zenei vallomását.

Mozart 1787 augusztusában fejezte be népszerű, és nem csak a zenerajongók által kedvelt alkotását, mely a szerenádmuzsika minden kellemét és ünnepi ragyogását egyesíti magában. Az előadó szerint a négy tételből álló mű a zene hangjaival közvetíti a vonzódást, udvarlást, szerelmet, a boldogságot és a szenvedélyt.

- A verseket megzenésítjük, a zenét pedig lefordítjuk szavakra, gondolatokra, érzésekre - mondta az est házigazdája, aki szentül hiszi, hogy a komolyzene hangjaiban elrejtett emberi, lelki szépségeket könnyű kiolvasni. Az Egy kis éji zene első tétele a szerenádra készülődésről szól, a második tétel a forró szerelmes vallomás, a harmadik tétel a tánc a kedvessel és a negyedik tétel a kitörő, boldogító örömmámor hangja. - Mozart égi jelből sugározva komponálta meg ezt a csodát, hallgatni és szeretni gyönyörűség - hangoztatta végtelen meggyőződéssel a lelkes előadó.

Horváth Imre elmondta, hogy az előadássorozattal legfőbb célja a zene terjesztése, megszerettetése, közreadása, belecsorgatása olyan emberek szívébe, lelkébe, akik fogékonyak, érzékenyek erre a csodálatos kincsre.

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!