2017.01.20. 16:11
Csicseriborsó fasírttal kezdték az új évet
Torony - Kellemes és vidám hangulatban kezdték az újévet a művelődési házban a toronyi Szépkorúak Klubjának tagjai január 19-én délután. Sokan nem gondolták a program elején, hogy a végén csicseriborsó fasírtot fognak fogyasztani sütőtök-mártogatóssal és kínai kel salátával.
A zord téli időjárás ellenére a toronyi nyugdíjasok ismét szép számban, négy új klubtaggal bővülve jöttek el a művelődési házban megtartott összejövetelre.
A szokásos névnapi és egyéb köszöntők után szó esett a közeljövő programjairól, mint például a január 28-án sorra kerülő szombathelyi színházlátogatásról, amire az előzetes jelentkezések szerint negyvenhárman utaznak az önkormányzat által biztosított autóbusszal. Szó volt még a február 16-án megrendezendő farsangi batyus bálról is.
A nap fénypontja Kozma Jucus előadása volt az egészséges és változatos táplálkozásról.
Egy egyszerű hasonlattal kezdte a minőségi ételek fontosságának hangsúlyozását: ha egy autóba rossz üzemanyagot tankolunk, az rövid idő alatt meghibásodik, tönkremegy. Az emberi szervezet sokkal összetettebb és bonyolultabb rendszer, hosszabb ideig képes ellensúlyozni a nem megfelelő étkezések hatásait, de szinte biztos, hogy egy idő után "meghibásodással" (tünetekkel, betegségekkel) jelzi, hogy valami nincs rendben.
Fotó: Pék László
Az előadó saját példákon keresztül mutatta be, hogyan kezdett az egészséges életmód és ezen belül a táplálkozás felé fordulni. Elmondta, hogy egyetlen szélsőséges diétát sem pártol és hogy mivel minden ember más és más, nincs olyan étrend, ami mindenkinek megfelelő - azt mindig az egyénre kell szabni. Általánosságban beszélt a növények fontosságáról, ugyanis a növények a legjobb barátaink az egészség megtartásában: mindig az évszaknak megfelelőeket kell fogyasztani, naponta többször kisebb adagokban. Kiemelte a zöldfűszerek jótékony és ízesítő hatásait, amik minden kiskertben megteremhetnek. Felhívta a figyelmet a folyadékfogyasztás fontosságára, erre idősebb korban nagyobb hangsúlyt kell helyezni: elsősorban a friss, tiszta vizet ajánlotta.
Az előadás végén mindenki megkóstolhatta az ízelítőnek hozott saját készítésű csicseriborsó fasírtot sütőtök-mártogatóssal és kínai kel salátával. A többség (köztük sok gyakorló háziasszony) meglepően finomnak talált minden újdonságot.
A szépkorúak idei első klubfoglalkozásán ismét bebizonyosodott, hogyan lehet a közösség erejével felmelegíteni egy hideg téli délutánt.
Pék László