Civil

2017.05.15. 09:29

Egy kincskészítő műhelytitkai – Veres Éva ötvösművész volt a Hölgyklub vendége

Veres Éva ötvösművész a TIT Hölgyklub vendégeként életéről, munkásságáról beszélt az érdeklődőnek, miközben vetített képeken mutatta be különlegesen szép alkotásait.

Civil Tudósítónktól

- Gyerekkoromban autóversenyző akartam lenni, de szerettem fúrni, faragni is, a nyári szünetekben pedig szívesen festegettem - kezdte visszaemlékezéseit az előadó, aki a gimnázium elvégzése után Budapesten az Állami Pénzverde tanműhelyébe jelentkezett, aranyművességet tanult. Jó szívvel gondol vissza az iskolára, ahol megtanították az anyag, a munka iránti alázatra, ezt próbálja most továbbadni saját tanítványainak is.

Az Iparművészeti Főiskolán tanult tovább, mesterei között említette a Vas megyéből elszármazott Engelsz József kétszeres Munkácsy-díjas ötvös- és szobrászművészt. Friss diplomásként Bajáról kapta első megbízását, a város főterére tervezett és készített feliratokat, cégéreket. Majd pár évig nagyon izgalmas, élvezetes filmgyári munka következett, Szabó István filmjeibe készített ékszereket: az 1988-ban bemutatott Hanussen magyar–német–osztrák játékfilm szereplőinek ékszerei is Veres Éva alkotásai.

Férjével, Veres Gábor szobrászművésszel, akinek szép és érdekes szobrai Szombathely számos helyét díszítik, 1993 óta élnek Hegyfalun és tanítják a fiatal tehetségeket a művészeti szakközépiskolában.

Veres Éva nagyon büszke szombathelyi munkáira, meghatottan említette közönségének, hogy őt kérték fel a Szent Márton templom oltárának ötvösmunkáira, az ereklyetartó tisztítására, rendbetételére, valamint a Brenner János Iskola homlokzati feliratának és logójának elkészítésére. Megrendelésre cizellált Luther-rózsát (az evangélikus egyház jelképe) is csinált. - Szurokba szépen belerakom, kalapálgatom, forgatom, ütögetem, hol erről az oldalról, hol arról az oldalról, simogatom, domborgatom és végül kész van" – mondta.

Előadása végén hosszan és különös szeretettel beszélt gyönyörű ékszereiről, amelyeknek minden részletét maga készítette. Ezüstből dolgozik, mert az elegáns, és drágakövekkel kombinálja, nőiessé, kortalanná varázsolja őket, alkalmasak hétköznapi és alkalmi viseletre egyaránt.

- Az ékszer öltöztet, egy jól kiválasztott nyakék, fülbevaló, gyűrű vagy karkötő önbizalmat ad, megszépíti viselőjét, és ezt bizonyítva bemutatta közönségének a magával hozott, szebbnél szebb ékszereket.

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!