Civil

2016.06.05. 15:40

Egy nap, kilenc kápolna - A túrázók rácsodálkoztak egymás és a maguk értékeire

Alpokalja - Többtucatnyi túrázó kerekezett szombaton mintegy ötven kilométert, hogy Répcevistől Sopronkövesdig megismerjék egymás építészeti és kulturális értékeit.

Civil Tudósítónktól

A Napnyugat Turisztikai Egyesület és az Innovatív Platform Nonprofit Kft. harmadszor rendezte meg a Kápolnák útján... című kulturális kerékpártúrát. A program tökéletes fizikai és lelki feltöltődést kínált a résztvevőknek, akik többségükben az Alpokaljáról érkeztek, de akadtak érdeklődők távolabbról is. Az életkori skála a négy évestől a hetven év felettiig terjedt. Amellett, hogy megdolgoztatták izmaikat, sok ismerettel és kulturális élménnyel is gazdagodtak.

Császár Katalin és édesanyja Náraiból, a helyszín Sopronhorpács
Fotó: Berzlánovich Mátyás

Az útvonal kilenc település kilenc kápolnáját érintette: Répcevis, Zsira, Und, Sopronhorpács, Völcsej, Lövő, Röjtökmuzsaj, Nagylózs, Sopronkövesd. Az egyes önkormányzatok, illetve a falvak civil szervezetei mindenütt frissítővel és finom falatokkal, s mellé kulturális műsorral várták a kerekezőket. Hol templomi énekeknek, hol lakodalmas játéknak, hol horvát népdaloknak tapsolhattak a túrázók. Pár helyen meglepetés ajándék, például kulcstartó is került a biciklizők poggyászába.

Természetesen, az alapvető célkitűzésnek megfelelően megismerkedtek a felkeresett kápolna történetével is. Rendszerint a vendéglátó falu polgárai is csatlakoztak a látogatókhoz, rácsodálkozva saját értékeikre, egy rövidebb szakaszon a túrához is kapcsolódva.

 

A jól sikerült nap után egyértelmű: a programot jövőre, akár új helyszínek bevonásával is, folytatni kell. A Kápolnák útján... jó példa arra, hogy a kikapcsolódáshoz, a feltöltődéshez nem kell sok pénz és több száz kilométer: elég egy jó bicikli és egy kis szervezőkészség!

Keszei Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!