Civil

2016.10.24. 12:37

Emlékhelyet avattak Vasalján

Vasalja - Heteken keresztül lázas készülődés zajlott a polgármesteri hivatal szomszédságában.

Civil Tudósítónktól

A helyi mesteremberek falaztak, festettek, tetőt fedtek, követ raktak, emlékművet faragtak, áthelyeztek, míg az utolsó pillanatban elkészült a csoda. Szép és elegáns emlékhely alakult ki. Így Vasalja is ünnepelt október 23-án, a forradalom hatvanadik évfordulóján. Az első és második világháborús és az 1956-os emlékmű koszorúzása, valamint az új emlékhely avatása, megáldása ebéd után kezdődött.

Gombás Alajos, Vasalja polgármestere köszöntötte a résztvevőket, beszédében megköszönte a szorgos kezek munkáját. Ezt követően, V. Németh Zsolt államtitkár avatóbeszédében az a jelmondat is szerepelt: „Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak!" Leleplezték az '56-os események emlékére állított emlékművet, majd koszorúzás következett. Németh Zoltán plébános megáldotta az emlékmű-együttest.

A résztvevők átsétáltak a kultúrházba, ahol Gombás Imre Gábor időutazásra hívta a résztvevőket Vasalja a XX. század első felében címmel. Az előadó a levéltári gyűjtéseiből, az akkor megjelent újságokból és a hősi halottak rokonaitól begyűjtött anyagokból állította össze az emlékezés gondolatait. Beszélt a kivándorlásról, az első-második világháborúról, az ezt követő évekről, és az 1956-os eseményekről.

Ez után Kiss Márton zongoraművész előadása következett a Zene mindenkié címmel. Állófogadással zárult az ünnepség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!