Civil

2015.07.14. 10:31

Emléktáblát avattak az egykori Szent Márton-hadikápolna helyén

A nyár folyamán a szombathelyi Szent Márton Cserkészcsapat emléktáblát állított Szlovéniában, az egykori Szent Márton-hadikápolna helyén. Az információs pontot július első hétvégéjén ünnepélyesen átadták.

Civil Tudósítónktól

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa Egyesület szervezett túrát Udine és Cividale del Friuli környékére. A zarándokok a Szent Quirinushoz köthető emlékhelyeket keresték fel. Cividale környéke az a terület Itáliában, ahol Szent Quirinus és Szent Márton tisztelete találkozik. Szent Quirinus sisciai püspök tiszteletére szentelt olaszországi templomok többsége ezen a környéken található. Quirinus korai kultuszhelyeinek nagy része VI. - IX. századi. A szent tiszteletét az V. században a népvándorlás miatt Savariából Itáliába költöző rómaiak vitték magukkal, minden bizonnyal a Szent földi maradványaival együtt. Jelentős emlék Udine Szent Quirinus temploma, a Cividalei Dóm, "arany oltára" Szent Quirinus alakjával, a Ponte San Quirinoban látható Szent Quirinus híd, a San Pietro del Natissoneban álló Szent Quirinus-templom és a Cormons határában rekonstruált Szent Quirinus-romtemplom.

fotó: Aigner Géza

A nyár folyamán a szombathelyi Szent Márton Cserkészcsapat információs táblát állított a szlovéniai Kostanjevica na Krasu és Lokvica települések között az egykori doberdói harctéren telepített "Segeti tábor" területén. Ebben a magyar katonai táborban az első világháború idején egy Szent Mártonnak szentelt hadikápolna állt.

A szombathelyi zarándokok a tábla felavatására San Martino del Carsoból indultak. Az egykori doberdói harctéren álló faluban megtekintették "A Nagy Háború emlékei San Martino del Carsóban" című állandó kiállítást. A múzeum az első világháború korszakából származó több ezer tárgyat őriz, amelyek a környező területek egykori lövészárkaiból kerültek elő. Ezt követően Visintini és Devetachi falvak közelében lévő első világháborús emlékhelyek megtekintése, és 20 kilométer gyaloglás után érkeztek Lokvicára. A szentmisére a Szombathelyről érkező Szent Márton ereklye és zarándokok jelenlétében a Pečinka-barlangban került sor, amely a Nagy Háború idején az orosz hadifoglyok szállásául szolgált. Dinko Bizjak helyi és Schauermann János, a szombathelyi Szent Márton-templom plébánosa koncelebrációját követte a tábla megáldása. A Szent Márton hadikápolna táblája a "Nagy Háború" Isonzo környéki helyszíneit bemutató "Béke út" (Pot miru/Sentiero della pace) egyik állomása. Ugyanezen a területen vezet át Szlovéniából Olaszországba a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal (Via Sancti Martini) is.

Az emlékezetes ünnepséget Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország ljubljanai nagykövete és Illés Károly, Szombathely alpolgármestere is megtisztelte a jelenlétével.

Aigner Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!