Civil

2017.01.27. 11:42

Farsangi fánk tepsiben sütve

Szombathely – Egy idős nénitől még régen kaptam egy fánk receptet, és most újra megsütöttem. Szeretettel ajánlom azoknak, akik valamilyen okból idegenkednek a bő olajban sütött fánktól.

Civil Tudósítónktól

Hozzávalók: fél kiló liszt, 30 gramm friss élesztő egy deci langyos tejben felfuttatva, két deci langyos tej, hét deka cukor, 5 deka vaj, fél kávéskanál só, két tojássárgája, reszelt citromhéj.

Fotó: Bársonyné Dankovics Mária

A töltelék: házi sárgabaracklekvár.

A felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót robotgéppel kidagasztjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha van kelesztőtálunk abban vagy egy tálban lefedve. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd újból kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán másfél–két centiméter vastagra nyújtjuk, és nagyobb méretű kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle. A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és konyharuhával letakarva 20–25 percig pihentetjük. A sütőt 190 fokra melegítjük.

Fotó: Bársonyné Dankovics Mária

A tésztakorongok közepébe egy kisebb méretű pohár talpának segítségével mélyedést nyomunk és az így kialakított lyukba egy-egy teáskanál házi lekvárt teszünk. Sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a fánkok teteje szépen meg nem pirul.

A sütőből kivéve öt percre befedjük őket egy konyharuhával, majd vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.

Bársonyné Dankovics Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!