Civil

2017.02.16. 20:10

Farsangi láz - Volt, ahol paródia, máshol csokievő verseny fokozta a jókedvet

Körkép - A megye számos településén az elmúlt hét végén tartották a farsangi vigasságot. Az erről kapott tudósításokból adunk közre egy csokorra valót.

Civil Tudósítónktól

GYANÓGEREGYE

Az alig 180 lakost számláló településen szombaton második alkalommal rendeztek farsangi mulatságot. Megmozdult a falu apraja-nagyja a nagy alkalomra.

A kultúrházban megtartott programhoz Sejber Tiborné polgármester vidám köszöntője adta meg az alaphangulatot. Majd felvonultak a jelmezesek, akik között felnőttek is akadtak szép számmal. Pumukli, operett-primadonna, bohóc, vadászfeleség... Egy háromgyermekes család is beöltözött és vidám jelenettel szórakoztatták a publikomot. A nap csúcspontjaként az egyik helyi polgár a falu első asszonyát parodizálta, fergeteges sikerrel. A maskarásokat elfogulatlan, vidéki zsűri bírálta el. A fánkról és az aprósüteményről a helyi vöröskeresztes szervezet tagjai gondoskodtak.

Gyanógeregyén Pumukli és a bohóc jól megfért a takarítónővel Fotó: Bakó Károlyné

KISSOMLYÓ

Trollok, harcosok, kalózok, cowboyok, hercegnők, macik, varázslók lepték el február 12- én a kissomlyói kultúr-házat.

A kis közösség újra összegyűlt szórakozni, ünnepelni. Nemcsak a pici gyermekeknek, hanem minden korosztálynak talált szórakozást Kovács Dorottya szervező. A házilag készült süteményeket és egyéb finomságokat most sem sajnálták a falubeliek, minden asztalra jutott belőlük. A jelmezversenyen két első helyezést osztottak ki a titkos szavazások alapján. A csokoládéevő versenyen a nagy jelentkezésre való tekintettel két fordulót kellett tartani, külön a fiataloknak és egy másikat az idősebbeknek. Az élvezetes csapatjátékok után tombola következett, majd folytatódott a felhőtlen szórakozás Dorottya irányításával. A különböző játékokban hol az ügyességre, hol az észre volt szükség. A kicsik arcfestést is kaptak. Eseménydús, igazán felhőtlen szórakozásban volt része a kissomlyói közösségnek.

Bérbaltaváron több gyerek saját maga készítette a jelmezét Fotó: Koller Tímea

BÉRBALTAVÁR

A hétvégén tartották farsangi ünnepségüket a bérbaltavári óvodások is. Szombat délután a kultúrházban gyűlt össze a falu apraja-nagyja. Az óvodások vidám köszöntőkkel, vicces felelgetőkkel, mondókákkal szórakoztatták a közönséget. Aztán következett a jelmezes bemutató. Volt ott Jancsi bohóc, indián, Hófehérke és nindzsa is. Néhány kisgyermek saját készítésű jelmezzel is dicsekedhetett. Az egyes figurák kis versekkel is bemutatkoztak. A szülők felajánlásainak köszönhetően idén is megrendezhették a hagyományos süteményvásárt. A tombolát mindenki együtt izgulta végig. Aki nem nyert, az is vidáman, finom sütikkel és persze sok konfettivel a hajában térhetett haza. Az óvoda évek óta a szülőkkel és a falubeliekkel együtt köszönti a tavaszt. A mulatságot közös készülődés előzi meg. Minden anyuka süteménnyel készül, tombolatárgyakat vásárol, gyűjt. A falubeliek a jegyek és a tombolák megvásárlásával támogatják az óvodát. Az ünnepség bevételét minden évben gyermekprog-ramokra és kirándulásra használják fel.

 

Bakó Károlyné, Hajdu Krisztina, Koller Tímea



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!