Civil

2017.08.16. 14:33

Felejthetetlen kalandok az Erzsébet-táborban

Csehimindszent - Reményekkel teli háromszoros hurrával üdvözölték az idei augusztus Erzsébet-táborának első napját a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola tanulói. A tábor ideje alatt a gyerekek naponta négyszeri étkezésben részesültek, érdekes programokon, kirándulásokon vehettek részt, ugyanakkor játékosan bár, de fegyelmet, empátiát és rengeteg érdekes dolgot tanultak.

Civil Tudósítónktól

A csapatépítés nyomta rá a bélyegét az első nap programjára. A részt vevő gyerekek pedagógusaik segítségével különböző korcsoportú kis magokat alkottak, hogy olyan diáktársaikat is köszönthessék, akiket rég nem láttak a hosszú vakáció alatt, akikkel esetleg iskolai „pályafutásuk” során szinte nem is találkoztak még. Az ismerkedés, a közös téma keresése, egymás megnevettetése, a kisebb csapattársak gyámolítása vezetett aztán a célul kitűzött feladat közös megoldásához. A csapatépítés újabb formáit ismerhették meg a gyerekek. Az iskolaudvaron felállított sátrak kuckót adtak a pihenni vágyóknak. A tábor névadójáról, Erzsébetről hallgatott történet alapján a csoportok kihívása egy-egy rózsacsokor elkészítése, valamint a nap végére a csapatok bemutatkozása volt.

Légler Gyula tanár úr Nagyvázsony múltjáról mesél a csapatnak. Fotó: Gaálné Pápai Viktória

A második nap a környezettudatosság jegyében zajlott. Újságpapírból sodort papírcsíkokból a diákok megfonták Szent Erzsébet kosarát, amelybe minden csoport előző nap elkészített rózsacsokra került. Minden csoport kiragadott Szent Erzsébet életútjából egy eseményt, és a csapatok minden tagját bevonva, egy röpke színi előadássá varázsolta.

Szajkra kirándultak a gyerekek a tábor következő napján. A csapatok felügyelő tanáraikkal Mikosszéplakon gyűltek össze, hogy az idei tábor emlékére kapott egyenpólóban felsorakozva gyalog induljanak el a hűsítő lubickolás reményében a Szajki-tavakhoz. A tartalmas reggelit, a gyalogtúrát a természet ölén, a több órányi futballozást, az ínycsiklandó ebédet és az élménydús fürdést felölelő, kellemes napot az autóbuszban egymás vállán pihegő gyerekek halk cseveje zárta.

Foki Alex és Foki György a badacsonyi vadkacsák társaságában Fotó: Gaálné Pápai Viktória

A hét negyedik napján a csehimindszenti Mindszenti József Emlékház kapuja előtt gyűltek össze a gyerekek és kísérőik, hogy megtekinthessék Mindszenty bíborosnak, falujuk szülöttének emlékeit, bútorait, személyes tárgyait, megismerhessék életútját. Az emlékházat körbefonó rendezett udvar megfelelő hely volt egy egész napos program megszervezésére. A gyerekek tátott szájjal figyelték, ahogy tanáraik, kísérőik rengeteg alapanyaggal halmozták el az asztalokat. A tésztagyúrás, a pihentetés fázisán túl megismerhették a tésztanyújtás mikéntjét, szabályait, egy életre megtanulták, hogy a rétestésztát papírvékonnyá kell varázsolni, ahhoz, hogy igazán finom édesség kerüljön a tányérra. Az udvaron kemencében sültek a változatos ízvilágú rétesek, és a diákok, miután belakmároztak, mint a hamuban sült pogácsát, kis batyuba csomagolva haza is vittek egy kis kóstolót.

Bogdán Vanessza, Sipos Laura, Hetényi Kinga, Gaál Vanda, Horváth Maja élvezik a Nagyvázsonyi vár tornyából nyíló kilátást. Fotó: Gaálné Pápai Viktória

A tábor utolsó napján szikrázó napsütésben várta a diáksereget a Balaton. Útközben a sümegi vár üdvözölte őket, majd az autóbusz Nagyvázsonyban megállt, a gyerekek pedig megcsodálhatták kívül-belül a várat a maga egyszerű szépségében. A kísérőket visszavárta a diákéveik emlékei közé sorolt tihanyi apátság, a tanulók pedig éppúgy rácsodálkoztak monumentális oltáraira, freskóira, mint ők évekkel ezelőtt. Egy kiadós ebéd után Badacsonyban mindannyian megrohamozták a Balatont. Sikolyok, nevetések hallatszottak a partra, apró fejek bukkantak elő a vízből, szinte harapni lehetett az örömöt, hiszen a diákok között voltak olyanok, akiknek régi álmuk vált valóra, láthatták a nagy tavat, úsztak a Balatonban.

Gaál Vanda: „Vajon honnan szerzek még nekik kenyérdarabkát?” Fotó: Gaálné Pápai Viktória

Az együtt töltött időtől badacsonyi hajóúttal búcsúztak a tábor résztvevői. Ahogy a hajó siklott a vízen, a diákok már csak halkan figyelték a felhők mögül elő-előbújó nap sugaraitól fénylő dombokat, hegyeket, nem volt vita, sem hangoskodás, úgy látszott, egyszerűen felnőttek a feladathoz, ahogy a tábor célja diktálta, egy csapatként váltak boldoggá, emlékekkel, élményekkel gazdagabbá.

Indul a hajó a tükörsima Balaton vizén. Fotó: Gaálné Pápai Viktória

Gaálné Pápai Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!