Civil

2017.02.13. 09:23

Felidézték a farsangi macskurázást, cucorkázást Andrásfán

Andrásfa - Az Összefogás Andrásfáért Egyesület szervezésében a művelődési házban rendezték meg szombaton a hagyományos farsangi mulatságot.

Civil Tudósítónktól

A farsangi felvonuláson nemcsak a gyerekek, hanem vállalkozó kedvű felnőttek is részt vettek. Ötletes jelmezekkel készültek. Versmondással, dallal is bemutatkoztak a maskarások.

Fotó: Nagy Angyalka, Bödei Károly

A mulatozó felidézték a régi farsangi hagyományt, a macskurázást, cucorkázást.

Ez egy régi húshagyó keddi hagyomány melyet az 1960-as években házról házra járva még megtartottak. Húshagyó kedden a vállalkozó kedvű fiúk és lányok kifordított kabátot, - reze-ruza ruhát - húztak. Arcukat bekormozták vagy harisnyával eltakarták. Karjukra cekkert akasztottak, így járták a házakat, fánkot gyűjtöttek és közben a fiúk a lányokat bekormozták. Az volt az ügyes, aki sok fánkot gyűjtött és nem ismerték fel. Ezt idézték fel oly módon, hogy az egyesület egy nyugdíjas tagja, Deákiné Annus néni beöltözött és az asztalsorok között szökdécselve, fánkot gyűjtött a cekkerjébe.

Az egyesület tagjai hat kiló lisztből készítettek finom szalagos fánkot, melyet meleg teával szolgáltak fel a farsangi rendezvény résztvevőinek. A délután további részében játékos vetélkedésen szórakozhattak a gyerekek. Székfoglaló, lufis játék és az újságpapír tánc is szerepelt a népszerű elfoglaltságok között. Jó volt nézni, ahogy a művelődési ház nagytermét megtöltötte a gyerekzsivaj, a móka és a kacagás.

Az ötletgazdák így összegezték a nap tapasztalatait: ezért érdemes programot szervezni, fáradozni.

 

Forrás: Nagyné Márffy Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!