Civil

2017.06.26. 11:52

Főzőverseny volt az acsádi búcsú napján

A településen a búcsú a templom védőszentjének, Keresztelő Szent Jánosnak születéséhez (június 24.) kötődik, melyhez legközelebb eső vasárnap volt az idén is az acsádi búcsú napja.

Civil Tudósítónktól

Az asszonyok sütnek-főznek, a gyerekek költik a zsebpénzt, forog a körhinta, csattannak a légpuskák, a helyi italbolt udvarán búcsúi bál van... él emlékeimben a kép az acsádi búcsúról. Sajnos mára eltűntek a ringlisek és a céllövöldék, a szombat esti búcsúi bál és a vasárnapi ünnepi szentmise jelzik csupán, hogy ünnep van Acsádon.

Ebből az alkalomból – a búcsúi bál mellett - főzőverseny zajlott a helyi kocsma udvarán. Kinek mi a specialistása, azzal kedveskedett egy bogrács erejéig: volt harcsapaprikás túrós csuszával, töltött káposzta, bakonyi betyárleves, csülkös bableves, jókai bableves, bableves Vadkantanya módra, pacalpörkölt, és fiatalok specialitása, a csummagramma. A főzőversenyen, hét acsádi és egy meszleni csapat vett részt. A főzés délután fél egykor kezdődött, és fél 5-re már finomabbnál finomabb ételek várták a kocsma udvarára látogatókat. „Ha 8 kupánk lenne, minden csapatnak adnánk egyet, de sajnos csak három van"- mondták a zsűri tagjai. Minden csapat kapott viszont egy elismerő oklevelet.

A kocsma által szervezett főzőverseny elérte célját: összekovácsolta a falu lakosságát egy délután erejéig.

Szöveg: Bauxberger Kata, fotó: Németh Péterné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!