Civil

2017.05.20. 07:17

Gazdag Gyula-napok a toronyi iskolában

Torony - A toronyi iskola névadójára, a település első díszpolgárára emlékezve kulturális bemutatót tartottak csütörtökön délután az intézmény sportcsarnokában a Gazdag Gyula-napok keretében. Pénteken német tanulmányi versennyel és labdarúgó tornával fejeződött be a rendezvénysorozat.

Civil Tudósítónktól

Kilencvenhárom éve született, 2010-ben távozott el közülünk Gazdag Gyula, aki negyvenhat évet töltött a tanári pályán, ebből harminckilencet a toronyi iskolában. Erről Fülöp István, a toronyi Gazdag Gyula Általános Iskola igazgatója emlékezett meg a csütörtökön délután megtartott kulturális bemutató megnyitóján.

Hozzátette: Gazdag Gyula tanított pontosságra, fegyelemre, mások iránti tiszteletre és az általa legfontosabbnak tartott dologra: a gyerekek szeretetére. A fényképek, a tablók, a megsárgult lapú füzetek mind-mind a tanítványokhoz, a község lakosságához való kötődését, szeretetét őrzik. 2000-ben Torony első díszpolgára lett. Nevét 2014 óta viseli a helyi általános iskola. Azóta minden évben emléknapokkal tisztelegnek előtte.

Az idei programsorozat nyitányaként hétfőn a megyei atlétikai versenyen vettek részt a toronyi diákok, ahol igazán méltó eredménnyel tisztelegtek Gazdag Gyula emléke előtt. A Bingerné Sőre Csilla tanárnő vezette leány atléta csapat ismét megyei diákolimpiai bajnok lett, így ők képviselik a megyét az országos diákolimpián. (A csapat tagjai: Horváth Angéla, Fehér Boglárka, Nagy Dorina, Romsics Lili, Horváth Cintia és Fehér Virág.)

Dankovics Ádám 600 méteres síkfutásban megyei bajnok lett és diákolimpiai résztvevő. Szépen szerepelt a fiú csapat is, hiszen alig lemaradva az első helyezettől bronzérmet nyertek.

A csütörtöki kulturális bemutató egyben az öt éves alapfokú művészetoktatási intézmény társastánc és képzőművészeti tanévzárója is volt. Dr. Nárai Józsefné tanárnő képzőművészetre, Kummer Zsuzsanna tanárnő pedig táncművészetre oktatja a tanítványait. A művészetoktatási intézmény mellett saját művészeti szakkörei is vannak az iskolának. Bíróné Szücs Éva vezeti a kézműveseket, Balatoniné Bertalan Nóra az énekkart és a zeneoktatást, Szalai Béla az irodalmi színpadot, Szenkovits Péter pedig az irodalombarát szakkört.

A különféle művészeti képzésekben résztvevő diákok bemutatói nagy sikert arattak. Kiemelt figyelmet és szeretetet érdemeltek ki a különböző évfolyamos táncosok - mazsorett, keringő, tangó, quick step, samba, jive, hipp hopp és bécsi keringő egyaránt szerepelt a programban. Előkerültek a hangszerek is: a furulya és a zongora. Bemutatót tartott az énekkar, többen verset mondtak.

A hetedik és a nyolcadik osztályosok még a szüleiket is megtáncoltatták, végül a végzősök bécsi keringő formációja után kiosztották az emléklapokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!