Civil

2015.10.07. 09:28

Három nap egy esztendő - A bolyaisok ismét Felvidéken jártak

Szombathely - Három nap egy esztendő.

Civil Tudósítónktól

Maguk is megtapasztalhatták a népmesék sajátos idővilágát azok a szombathelyi bolyais és alsóbodoki (Szlovákia) középiskolások, akik szeptember 19-21. között részt vettek az immár tízéves testvérkapcsolat Garam-menti őszi kirándulásán. Ebben a három napban a hetvenfős diáksereg egy évre elegendő közösségi és kulturális élményt élt meg együtt.

Az első állomáson, Párkányban a keresztény Európából a törököket kiszorító Sobieski János lengyel uralkodó szobrának megkoszorúzása után a település helytörténeti múzeumát járták körbe, majd a közeli Oroszkán egyedülálló világba csöppentek. A falu legszélén kialakított épületegyüttesben és annak udvarán több ezer, a környéken összegyűjtött tárgy őrzi a második világháború emlékét: kiépített lövészároktól repülőgép roncsáig.  A következő nevezetesség, a bényi templomegyüttes 13. századból való kéttornyú apátsági temploma tövében kis körtemplom áll, csakúgy, mint Jákon. Majd a lelkes zselízi idegenvezetőnek a Szent Jakab-templomban elhangzott előadásai nyomán a társaság már maga is úgy érezte, Zselíz a világ közepe. Ez a benyomás bizonyossággá vált, amikor a romos, egykoron Franz Schubertnek és Franz Sachernek is munkát adó Esterházy-kastély egyik termében hatalmas tálca Sacher-torta várta a diáksereget.

Bolyais és alsóbodoki diákok az egykori selmeci  akadémia előtt

Másnap a vadregényes környezetben fekvő, 14. században épült revistyei vár romjaihoz túráztak a diákok, majd a „görbe ország", Selmecbánya magyar emlékeit, az egykori Bányászati Akadémiát, a Szentháromság-szobrot, a Leányvárat tekintették meg. Szentantal település Koháry-kastélyának pazarul felújított és berendezett kiállítása a főúri életmódra, a vadászati gyűjtemény a környék sokszínű állatvilágára engedett rácsodálkozni. A nap méltó zárásaképp a diákok egy 48'-as honvédtábornok, Pusztelnik Frigyes sírját tették rendbe, és koszorúzták meg Újbánya temetőjében.

A bolyais és alsóbodoki csoport a szentantali kastélyparkban

A harmadik nap reggelén a bolyaisok tanórát látogattak a vendéglátó Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában, majd a program a magyar rock hőskorának relikviáit egybegyűjtő nyitragerencséri Rockmúzeumban folytatódott. Végül a szakközépiskola kollégiumának területén közösen felavatták a szombathelyi-alsóbodoki összefogással készült, a Kárpát-medence őshonos növényeiből álló kis arborétumot, majd az Esterházy János tiszteletére épített Kálvária, valamint a még épülőfélben lévő kápolna megtekintése után a társaság hazaindult Szombathelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!