Civil

2017.04.12. 08:26

Hegyháti értékek bemutató napja Oszkón

Oszkó – Végére értek a gyűjtésnek a „Helyiek a Hegyháti értékek nyomában” című programban résztvevő iskolások.

Civil Tudósítónktól

Több mint nyolcvan gyerek kutatta településének értékeit, hagyományait, történeti emlékeit az elmúlt hónapokban. Elérkezett az ideje, hogy ki-ki bemutathassa, mire lelt, és megismerhesse a szomszédos településeken mások által talált kincseket is. Erre kaptak lehetőséget április 10-én egy egész napos program keretében az oszkói szőlőhegyen, a Hegypásztor Kör területén.

Kovács Istvánnak, a Hegypásztor Kör elnökének köszöntő szavai után Tausz István, a Vas megyei Értéktár Bizottság elnöke (aki maga is helytörténész) nyitotta meg a rendezvényt.

Régi nóták mai gyerekek száján
Fotó: Nagy Csilla

A gyűjtésben résztvevő gyerekek vetítéssel, bemutatókkal, dalokkal készültek. Jeleneteket elevenítettek meg az idősek által mesélt történetekből, és énekeltek a tőlük gyűjtött már-már elfeledett dalokból. „Értékasztalokon” tárgyi emlékekből és tablókból álló kiállítást is láthattunk. A hagyományokat idézte a kemencében sült langallóból álló ebéd is, volt, aki pedig eredeti gánicát készített.

Jelenetek nagyapáink életéből

A Csehimindszentről érkezett Pöttyös csoport húsvéti szokások bemutatásával készült, egy nagy körjátékba is bevonták a gyerekeket.

Emlékezetes, szemléletes volt a vasvári Kalinkó népdalkör műsora, amelyben a Kárpát-medence néprajzi tájegységeit mutatták be dalok, viseletek, ételek és nyelvi sajátosságok által. Kalinkót (lakodalmi fonott kalácsot) és kürtös kalácsot is hoztak magukkal kóstolónak.

A Kalinkó népdalkör szemléletes műsora

 

Vajon mit jelentett a gyerekeknek az értékgyűjtésben való részvétel? Íme néhány válasz:

„Megismertem a falum történetét”.

„Megismerhettem a falumat, és sok sütit kaptam.”

„Ami eddig nem nagyon érdekelt, mostanra elkezdett foglalkoztatni”.

„Megtudtam olyan dolgokat a dédipapámról, ami még nem is merült fel bennem, hogy megkérdezzem.”

Az összegyűjtött értékekből kiállítás készül, amely április 28-án 14 órától bárkinek megtekinthető lesz Vasváron a Dr. Bendefy László Városi Könyvtárban.

Szerző: Nagy Csilla/civil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!