Civil

2016.10.15. 18:17

Hogyan lehet rekordidő alatt cipőgyárat, múzeumot, üzemcsarnokot építeni? Mutatjuk!

Sé – Ezen a hét végén a séi Faluházban láthatók Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület terepasztalai és miniatűr vasúti járművei.

Civil Tudósítónktól

A rendkívül népszerű kiállítás kapcsán Nacsa Zoltánt, az egyesület vezetőjét kértük meg, hogy meséljen arról: kik és miért is űzik ezt a meglehetősen sok időt és pénzt felemésztő hobbit?

- A vasútmodellezés híveinek kis közössége Vasútmodellező Klub néven 1993 áprilisában alakult meg pár lelkes vasútbarát és modellező összefogásával – tudtuk meg Nacsa Zoltántól. - Erre a célra helyet az MMIK biztosított. Elsődleges célunk volt, hogy tudjanak rólunk, ismerjék meg céljainkat, így 1993 decemberében egy bemutatkozó kiállítást szerveztünk a tagság addig otthon végzett saját munkáiból. A kiállítás nagyon jól sikerült és ennek köszönhetően sok fiatal csatlakozott a vasútmodellezők táborához. 3-4 év elteltével kialakult egy stabil 20-22 főből álló közösség, akik hagyományos terepasztalok készítésén keresztül kóstolhattak bele a modellezés rejtelmeibe.

Fotó: Sörös István

- A megszerzett tudásra alapozva kezdtük el építeni 1998 februárjától a modul asztalokból álló rendszerünket, ami kilenc év alatt készült el és jelenleg 22 részből áll. Kiállításaink alapját képezi változatos tájaival, tereptárgyaival és a hozzá kapcsolódó életképeivel, valamint az életszerű környezetben megjelenő vasútforgalommal. A rendszert 11 szerelvény szolgálja ki automatikus térközbiztosítással, így folyamatos mozgást biztosítva a kiállítás teljes idejére. Ehhez a rendszerhez tartozik még egy 3x1,5m alapterületű vontatási telep körfűtőházzal a hozzá kapcsolódó kiszolgáló létesítményekkel.

Az elnök hozzátette: egyesület nem öncélúan működik, kiállításain megosztja a modellvilág csodáit a nagyközönséggel. Az évek hosszú során számtalan kiállításon vitték magukkal Vas megye, szűkebben Szombathely hírét. Bemutatták munkájukat Győrben, Sopronban, Pécsett, Veszprémben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Budapesten, Biatorbágyon, Balatonfüreden, hogy csak néhány helyet említsünk. Amerre jártak, moduljaik nagy sikert arattak, öregbítve ezzel városunk hírnevét is.

- 2009-ig nem csak vasúttal kapcsolatos munkákat végeztünk – folytatta beszámolóját Nacsa Zoltán. - Felújítottuk például a Savaria Cipőgyár 1:100 arányú 1965-ös állapotát ábrázoló terepasztalát, elkészítettük a Kis-Balaton 1:5000 kicsinyítésű terepasztalát, 1:160 kicsinyítésben Zalalövő megújult állomását, a kilencven éves évforduló tiszteletére modelleztük a Savaria Múzeum épületét, a Megoldás Kft. üzemcsarnokát. Az idő múlásával egy új helyzet kialakulásának köszönhetően egyesületté kellett alakulnunk, így jött létre a Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület, amely 2009. május 15-én alakult meg. Az egyesület tagjai közt a nyugdíjastól az egyetemistán át a középiskolásig minden korosztály megtalálható. Az egyesület továbbra is a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ alagsorában tevékenykedik, foglalkozásaink keddenként 17-20 óra, valamint péntekenként 15-20 óra közt zajlanak. Céljaink továbbra is e hasznos időtöltés népszerűsítése, egy új modulrendszer elfogadásának köszönhetően pedig a valóság ábrázolása. Ennek köszönhetően kezdtük el építeni 2009-től Kőszeg vasútállomását a hozzátartozó vágányrendszerrel és kiegészítő épületeivel együtt. Ezt a rendszerünket is tovább fejlesztettük nyílt vonali elemekkel – ebből néhány elem a kőszegi vonalon a valóságban is megtalálható - egy tároló állomással és jelenleg egy épülő üzemi területtel. Áttértünk a hagyományosról a digitális üzemeltetésre, ahol az elektronikának köszönhetően már minden szerelvény egymástól függetlenül működik, ennek eredménye még valósághűbb vasútüzem bemutatása.

- Munkáink révén nemcsak hazai, hanem külföldi kiállításokra, találkozókra is meghívást kaptunk. Így jutottunk el Unterrohrba, ahol egy grazi vasútmodellező klubbal együttműködésre léptünk és az elmúlt 6-7 évben meghívást kaptunk több nemzetközi kiállításra Bécsbe és Grazba is. Legutóbb Oberwartban voltunk, ahol osztrák, olasz, cseh, német modellezők asztalrendszeréhez csatlakozva képviselhettük a magyar vasútmodellezőket. Itthon a legismertebb kiállítás-sorozatunk 22 éven át tartott Szombathelyen, melyet minden év decemberében rendeztünk meg az MMIK épületében, illetve a megváltozott körülmények miatt 2014-ben és 2015-ben már más helyszínen.

- Ebben az évben a hagyományainkkal szakítani kellett, mert szeptemberben tudtunk helyet találni a rendezvényünknek a Weöres Sándor Színházban. Ennek ellenére a siker és a látogatottság területén a hagyomány megmaradt, tovább erősítve bennünk a hitet, hogy jó úton járunk. Ennek köszönhető a jelen állapot is, hiszen most Sé település vezetőségének meghívására a Faluházban képviselhetjük a vasútmodellezés minden szépségét és mutathatjuk be munkáinkat nemcsak Sé, hanem a környező településeken élő és a modellezést kedvelő látogatók részére is.

A modellező végül hozzátette:

- Egyesületünknek továbbra is fő célja, hogy munkáinkon és kiállításainkon keresztül minél szélesebb körben képviseljük a vasútmodellezés minden szépségét, nyerjünk meg fiatalokat, akik saját munkáikon keresztül tovább viszik és öregbítik egyesületünk hírnevét.

Pataki András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!