Civil

2016.11.23. 18:18

Kertek alatt, avagy egy kiállítás a járatlan útról

Sárvár/Kissomlyó - November 25-én, délután öt órakor nyílik meg Kovács Dorottya tárlata a sárvári Nádasdy-vár Galeria Arcis kiállítótermében. A fiatal festő- és grafikusművész negyven alkotását december 14-éig tekintheti meg a közönség.

Kostyák Borbála

- A kiállításnak a "Kertek alatt" címet adtam, mert mikor "kertek alatt" járunk, egyszerre el kell kezdenünk gondolkodni, felfedezni, kutatni, hiszen ez egy kevésbé ismert és megszokott útvonal a hétköznapi, járt úthoz képest. Számomra a művészet, a képi világ is ilyen. Egy olyan folyamat, amelyben végtelenségig játszhatok, és gyermekségem tovább élhetem – meséli Dorka.

Az ajkai születésű fiatal festő- és grafikusművész már rutinos kiállítónak számít, hiszen az utóbbi néhány évben számos tárlaton mutatta be munkáit, Magyarországon és külföldön egyaránt.

Életének egyik meghatározó állomása a magyarpolányi Alapfokú Művészeti Iskola volt, ahol Csabai Tibor gondos keze alatt érlelődött tehetsége. Ezután a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola következett, és életének nagy dilemmája: grafika vagy festészet? Az élet úgy döntött, hogy késlelteti az elhatározást, és a rajztanári szakra, a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolára sodorta a kétségek közt őrlődő alkotót.

 

- A kecskeméti éveket útkeresésnek is vehetjük, ahol számos inspiráció, és hatás ért, főként a nagykőrösi alkotótábornak köszönhetően. Az ott töltött idő alatt ébredtem rá, hogy nem kell választanom a festészet és a grafika között, hiszen ötvözni is tudom a kettőt. Így születtek azok a kollázs-szerű alkotások, és az ujjlenyomatos munkák, melyek közül néhány a mostani kiállítás képei közt is szerepel – meséli Dorka.

Életének következő és egyben jelenlegi fejezete férjéhez, a kiállítást megnyitó Csiszár Mátéhoz és általa Kemenesaljához, Kissomlyóhoz köthető.

- Hosszas keresgélés után, tavaly találtunk rá a házunkra a kissomlyói hegy lábánál, és idén költöztünk a faluba. Azóta táborok szervezésébe kezdtünk, és folytatom az alkotást is. Az a célom, hogy a munkáimmal gondolkodásra ösztönözzek másokat, felhívjam a figyelmet a természet és környezetünk védelmére, néha groteszk módon, máskor mesebeli elemeket beleszőve az alkotásba – magyarázza a fiatal művész.

Fotó: Kostyák Borbála

Kedvenc saját képe Az angol wc átka címet viselő alkotás, mely egyszerre elgondolkodtató és vicces, de a péntek délután megnyíló tárlaton többek között Madarakkal, és a Nevelés hatalmával is találkozhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!