Civil

2017.04.06. 08:54

Kész a felsőcsatári költségvetés

Felsőcsatár - Valamivel több, mint 63 millió forintból gazdálkodhat az idén a felsőcsatári önkormányzat a képviselő-testület által elfogadott 2017-es költségvetés szerint.

Civil Tudósítónktól

A bevételként betervezett állami támogatás összege 3 millió forinttal haladja meg a tavalyit, az idén összesen 39 millió 144 ezer forint. Ugyancsak a bevételek között szerepel a helyi adókból várható mintegy 5 millió 800 ezer forint, valamint saját bevételek címén további 4 millió forint. Építési telkek értékesítéséből csaknem 4 millió forint érkezik az önkormányzat számlájára. A többi, nagyságrendileg kisebb összegű bevétel használati díjakból és üzemelési költségekhez történő hozzájárulásokból tevődik össze.

Kiadási oldalon az önkormányzat működésére mintegy 7 millió 400 ezer forintot irányoztak elő. A községgazdálkodási feladatokra 5 millió forint jut, a közvilágításra éves szinten 1 millió 850 ezret kell kifizetni, míg a háziorvosi alapellátás költségeihez 520 ezer forinttal járul hozzá az önkormányzat. A védőnői szolgálat költségei meghaladják a 3 millió 800 ezer forintot, míg közművelődési, közösségi kulturális feladatokra 7,5 millió forintot fordítanak. Gyermekétkeztetésre 4 millió forint jut, szociális kiadásokra pedig valamivel több, mint 3 millió. Az óvodai intézményfenntartó társulás, a fogászati alapellátás, az orvosi ügyelet és a kistérségi társulás költségeihez összesen csaknem 20 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat, míg a település civil szervezeteit a tervek szerint 1 millió 600 ezer forinttal támogatja.

Ugyancsak a kiadások között szerepel a Felsőcsatár-Narda közötti szennyvíz-vezeték rekonstrukciója, a tűzoltó szertár építésének támogatása, a TOP pályázatok előkészítésének költsége és a településrendezési terv módosításának pénzigénye, ami így együtt 6 millió forintot tesz ki. Hosszú lejáratú hitelre és kamataira 600 ezer forintot kell fordítani.

Az óvodába beíratott gyermekek száma – ezzel arányosan az állami támogatás – várhatóan emelkedni fog, ezáltal a fenntartó önkormányzatok hozzájárulása némiképpen csökkenhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!