Civil

2015.03.09. 12:03

Két disznóból laktak jól a kemenesmagasiak

Kemenesmagasi - Az önkormányzati választások után alakult meg a Kemenesmagasi Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, Zsoldos Tibor alpolgármester ötlete alapján. Ő volt a mozgatórugója a közös disznóöléses hagyományőrző napnak is.

Civil Tudósítónktól

Több kisebb rendezvény után ezen a napon mutatta meg szervezőkészségét az egyesület 15 alapító tagja és elnöke, Halász Ferenc. Felhívásukra és kezdeményezésükre összefogtak a kemenesmagasiak. Két hízott sertést ajánlottak fel egyéni gazdák, hogy a falu népe friss hurkát, kolbászt, sült húst, dinsztelt májat és disznótoros káposztát és körömpörköltet ehessen ebédre.

A böllérek fél 6-kor keltek és a hagyományos disznóölés után a friss húst a kultúrház udvarán dolgozták fel. Közben kért áldást a napra és azok résztvevőire Kovácsné Tóth Márta evangélikus lelkész. 11 óra környékére már sült a pecsenye, a hurka, a kolbász és készültek a főtt ételek is. A falu lakossága 1 órára érkezett a kultúrház nagytermébe, ahol már terített asztal várta az érkezőket.

Halász Ferenc, az egyesület elnöke üdvözölte a megjelenteket, megköszönte a rengeteg felajánlást, majd Sebestyén Zoltán polgármester köszöntötte a megjelent hölgyeket egy szál szegfűvel és édességgel az önkormányzat nevében. Majd kulturális program következett, fellépett a Kemenesmagasi Septeam és a helyi citerazenekar és népdalkör. Ezután Kaczor Feri szórakoztatta a mintegy 400 fős hallgatóságot.

Balról Berghoffer Gábor, jobbról Bodor Ernő, a háttérben, takarásban: Gőcze Tibor

A kulturális programok közben, körülbelül 2 órakor tálalták a sok finomságot. Az összefogásnak és a felajánlásnak köszönhetően minden ingyenes volt. 50-60 ember munkája révén 3-400 fő érezte jól magát Kemenesmagasiban.

Sebestyén Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!