Civil

2017.07.11. 13:00

Tábori mise Ritkaházán, a felújított Rüsics keresztnél

Kétvölgy - Koncelebrációs tábori szentmisén szentelték meg a hét végén a felújított Rüsics keresztet a ritkaházi falurészen.

Civil Tudósítónktól

A legendárium szerint az Úr 1892-ik évében a ritkaházi Rüsics Miklós kovácsmester, majd' beléveszett a feleségével való viszálykodásába. A halál torkából való megmenekülésének mementójaként homokkőkeresztet állíttatott azon a helyen, ahol egy jámbor ember ájulásában reátalált. Az idő vasfoga kikezdte az útszéli keresztet, környezete elvadult, a felirat szinte olvashatatlanná vált. A településen és annak határában lévő keresztekre ráfért az állagmegóvás. A Kétvölgyi Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat két keresztet teljesen, hármat pedig részlegesen felújíttatott. A munkálatok 282 ezer forintba kerültek.

A festői környezetben, a Rétiorchideák Tanösvény bejáratánál tartott koncelebrációs, szlovén és magyar nyelvű tábori szentmisét Dejan Horvat markovci és Tóth Tibor felsőszölnöki plébános tartotta, Kristóf Bence Budapest-Esztergom főegyházmegyei szeminarista asszisztálásával. A liturgiában közreműködött a Magyarországi Szlovének Szövetsége Apátistvánfalvi Egyházi Énekkara. Az ünnepi szertartást megtisztelte jelenlétével Kissné Köles Erika, a Magyar Országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója.

Kérdésünkre válaszolva Doncsecz András polgármester elmondta: Kétvölgyön a népi építészet valamint a szlovén nemzetiségi kultúra emlékeit őrzik ezek a keresztek. A település határain belül nyolc út menti feszület található, amelyeket annak idején ügyes kezű mesteremberek készítettek. A Szlovén Rába-vidéken található út menti keresztek egyik jellegzetessége, hogy a feliratok helyi szlovén nyelvjárásban íródtak. A most felújított kereszteken ezen feliratok már alig voltak olvashatóak. A munkálatok 282 ezer forintba kerültek, az igen nagy körültekintést és precizitást követelő restaurálást Várkonyi Csilla végezte.

A szépségében újra pompázó Rüsics kereszt szentelése a mintegy félszáz hívő közös könyörgésével, énekével ért véget Ritkaházán.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!