Civil

2016.08.29. 12:44

Kiállítás Büdösfürdőn, gyárlátogatás a csíki sörmanufaktúrában - Újabb négy nap a székely barátokkal

Káld - A Káldi Napraforgók Egyesülete és a káldi Kertbarát Kör már kezdettől fogva részt vett Káld község helyi értéktárának létrehozásában, folyamatos bővítésében.

Civil Tudósítónktól

Korábban már hírt adtunk róla, hogy Csíkszentimre és Káld közös értéktár tapasztalatcsere programba kezdett, a székelyek több napot töltöttek káldi barátaiknál. Ennek folytatásaként a káldi értékklub tagjai Csíkszentimrére látogattak, hogy ott is bemutathassák Káld község értékeit.

Augusztus 20-án délelőtt kiállítást rendeztek be a Csíkszentimréhez tartozó Büdösfürdőn, ahol éppen a XV. Büdösfürdői Ifjúsági Napokat tartották. A termékkóstolóval egybekötött kiállításnak nagy sikere volt, az érdeklődés folyamatos volt órákon át. Délután ünnepi műsor keretében megemlékeztek államalapítónkról, Szent István királyról, a települések polgármesterei együtt vágták fel az új kenyeret, majd a kulturális programok részeként a káldiak bemutatták Vasi tánccsokrukat, mellyel nagy sikert arattak. Műsoruk után a színpad előtti domboldalon táncba hívták a közönséget, akik örömmel tanulták a friss csárdás és ugrós lépéseket.

A Csíkszentimrén eltöltött négy nap alatt a székely barátok folyamatosan szervezték a programokat a vendégeknek. Voltak lovaskocsival falunézésen, melynek részeként meglátogatták a Csíkszentimrei Sasok hokipályáját és öltözőjét, amire méltán büszkék, hiszen az előtér telis-tele volt serlegekkel, kupákkal, oklevelekkel. Jártak a kovácsműhelyben, ahol a Káldon felállított székelykapuhoz készültek a tulipános díszítésű tartóvasak. Ellátogattak a falu határában lévő XIV. századi Margit kápolnához. Vacsorával egybekötött gyárlátogatáson vettek részt a csíkszentsimoni Csíki Sörgyár Manufaktúrában, ahol az igazi Csíki sör készül. Kirándultak Csíkszeredában, megnézték a Makovecz Imre által tervezett „angyalkás" Millenniumi templomot. Jártak a csíksomlyói kegytemplomban, és felgyalogoltak a nyeregbe is. Voltak a Szent Anna-tónál, ahol a bátrabbak megfürödtek, a kevésbé bátrak csak a lábukat áztatták meg a tó vizében, remélve, hogy az lemossa bűneiket, és egy évig nem halnak meg – hiszen így szól a legenda. A tó felé menet meglátogatták a Mohos-tőzeglápot, ahol rendkívül szórakoztató idegenvezetés mellett csodálhatták meg e természeti különlegességet.

- A gyönyörű táj, a kedves, vendégszerető emberek mély nyomot hagytak bennünk! Köszönjük Csíkszentimre önkormányzatának, a helyi értékklub tagjainak és minden kedves vendéglátónknak a szíves fogadtatást, a felejthetetlen élményeket! Az Erdélyben szerzett tapasztalatokból építkezni fogunk, és törekszünk arra, hogy ez a kapcsolat fennmaradjon és tovább erősödjön településeink között! - fogalmaztak a vasi látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!