Civil

2016.11.13. 17:30

Kissomlyói újborral koccintottak Ikerváron

Ikervár - A rendkívül zord idő ellenére, ha nem is libasorban, de folyamatosan érkeztek a hagyományápoló ikerváriak a helyi művelődési házba, sőt meghívásra Kaczor Zsolt polgármester vezetésével Győrvárról is népes delegációt köszönthettek.

Civil Tudósítónktól

A csaknem húszéves gasztrokulturális rendezvény állandó programelemei, mint például az újboros hordó csapra verése, a Márton vesszeje vetélkedő vagy a lányok, asszonyok által készített libaételek megmérettetése helyi értékké nemesedett.

A Nyugdíjas Klub őszikék csapata Fotó: Pásti József

A szabadtérre tervezett zsibvásárra készülőket a hirtelen jött tél elriasztotta, de a kreatív szakkör kiállítására a környező településekről is érkezek látogatók. Kondorné Bujtor Betti szakkörvezető csoportja szalmából, fűfélékből, egyéb növényi rostokból készített kreációi hangulati alapot adtak a Márton-napi programokhoz.

A rossz idő ellenére is megtelt a művelődési ház Fotó: Pásti József

Az előtérben kézműves foglalkozás várta a kicsiket, míg a Karitász csoport tagjai jótékonysági akciót szerveztek, és elesettek számára gyűjtöttek.

Az újbor bírája Márton-Kovács Ferenc, Jóna János, Kaczor Zsolt Fotó: Pásti József

A helyi gyermek- és ifjúsági színjátszók műsora vezette fel a Márton vesszeje tréfás vetélkedőt. Az általános iskola, az óvoda, az ifjúsági önkormányzat, a nyugdíjas klub és a vendég győrvári csapat egyórás „küzdelméből” nagyon szoros versenyben a Mesevár óvoda dolgozói kerültek ki győztesen, illetve birtokolhatják egy évig Márton ágas-bogas vesszejét.

Kézműves praktikák a Kreatív szakkör kiállításán Fotó: Pásti József

Az újbort Fülöp Csaba borosgazda ajánlotta fel. A kissomlyói cabernet sauvignonnal teli hordót - miközben a Castrum Gemini Énekegyüttes bordalokkal szórakoztatta a közönséget - Kovács Ferenc konzul, a rendezvény fővédnöke; Kaczor Zsolt, Győrvár polgármestere és Jóna János szőlősgazda verte csapra, és kínálta a jelenlévőknek.

Kovács Ferenc konzul, Jóna János szőlősgazda és Kaczor Zsolt Győrvár polgármester csapra verte az újboros hordót Fotó: Pásti József

A libapörcös törtburgonya és a ludaskása mellé Németh Tamásné készített párolt káposztát. A libaételek versenyére tíz jelentkező 12 féle ételt készített.

Kukoricamorzsolás időre Fotó: Pásti József

A Kovács Ferenc vezette zsűri Szilvágyi Réka rizottós sült libacombját, Jóna Jánosné párolt körteszeletes, burgonyafánkos sült libacombját és Markó Jánosné őszi színeket idéző sütijét emelte ki a sok-sok finomság közül.

Nagyon sokan sütnek főznek az ikervári Márton napra-így is  ápolva a hagyományt Fotó: Pásti József

Az eszem-iszom után Polgár Peti mulatós paródiái és a Bomba zenekar szórakoztatta a közönséget.

 

Pásti József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!