Civil

2016.07.18. 09:06

Körös-túra és sárkányhajózás - Vízi táborban jártak az őriszentpéteri diákok

Őriszentpéter - Már több mint két évtizede táborozhatnak az Őriszentpéteri Általános Iskola diákjai nyaranta az ország különböző tájain. Az idei volt a sorban huszonkettedik.

Civil Tudósítónktól

A gyerekek sporttábornak nevezték el ezeket a táborokat, mert a napok reggeli tornával kezdődnek, fontos a napi strandolás, úszás, rendszeresek a különböző sportjátékok. Minden táborban több túra is szerepel a programban, ami lehet gyalogos-, kerékpáros- és vízi túra is. E mellett fontos számukra az adott táj természeti, kulturális és épített értékeinek megismerése.

Idén a négy pedagógus 45 tanulóval a Kettős Körös menti Békésre utazott, hogy a Körösök vidékének megismerésével összekötve töltsenek el egy tartalmas hetet.

Már az utazás is látnivalókkal és ismeretszerzéssel telt, ugyanis Kecskemét belvárosa gyönyörködtette el a csoportot a Cifra palotával és a harangjátékkal. Az idei sporttábornak egyértelműen a vízi tábor nevet lehetett adni, mivel a második napon a Békés Dánfoki strandon három és négyszemélyes kenukon, valamint egyszemélyes kajakon gyakorolták a vízi közlekedést. Közben pedig önfeledt fürdőzéssel csillapították a gyerekek a hőséget.

A következő napon már látványos és fergeteges háziversenyt bonyolítottak le kenukkal és kajakokkal. Délután 12 négyszemélyes kenuval és egy kajakkal 7 kilométeres túrát tettek a vadregényes Élővíz csatornán. A következő nap az esőzés miatt a város uszodájában úszással és fürdőzéssel telt. Majd következett a nagy nap: 20 kilométeres vízi túra a Kettős Körösön Békéstől Köröstarcsáig. A gyerekek nagyot küzdve óriási fegyelemmel teljesítették a távot. Ez azért is nagy dolog, mert harmadiktól nyolcadik osztályos gyermekek alkották a csoportot és itt ismerkedtek meg a kenuzás rejtelmeivel. Fontos megemlíteni még, hogy a túrán a kenuk nagy részét a gyerekek irányították nagyon ügyesen.

Az élmények sora a következő nap sárkányhajózással folytatódott, ahol alsó tagozatosok adták dobverővel a ritmust a húsz evezősnek. A nap délutánján gyulai városnézés került a programba, amit egy össznépi „bringózás" tett hangulatosabbá.

A hazautazás napján sem hagyták ki a vizet, a fürdőzést. Hazafelé a Dunapataj szomszédságában lévő csodálatos, ásványi anyagokkal teli Szelidi-tónál strandoltak.

A 45 tanuló és persze tanáraik nagyon sok élménnyel, a Körösök vidékének megismerésével térhettek haza, s elmondhatják magukról, hogy egy alap vízijártasságra is szert tettek.

Folytatás jövőre...

Szöveg és fotó: Horváth László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!