Civil

2017.04.08. 08:00

Különleges Árpád-kori templomokról Molnaszecsődön

Molnaszecsőd - Vas megye első számú fizikusa, magyarságkutató, Szent Korona kutató, az Őrségben élő Németh Zsolt tartott előadást Molnaszecsődön a napokban legújabb kutatásaival kapcsolatban.

Civil Tudósítónktól

Az előadás címe: „A Felvidék legkülönlegesebb Árpád-kori templomai” volt, amely téma folytatása is egyben előző művének: „A Kárpát-medence legkülönlegesebb Árpád-kori templomai I.” címűnek, ami főképp a Dunántúl Árpád-kori templomaival foglalkozott. Könyv formájában is hamarosan napvilágot lát e friss, legutóbbi téma is.

Zsolt előadásai mindig feltöltődést nyújtanak, hiszen a realitás talaján maradva tárgyalja az adott témát, hipotézisek nélkül, mert fizikusként sosem engedhetné meg magának, hogy ez ne így legyen. Ám mégis olyan plusz információkat ad, amelyek felemelőek és hiánypótlók is egyben a történelem és régészeti tudományok jelenlegi állásfoglalásait illetően. Számos esetben világít rá arra, hogy bizony tudásunk hiányos és hagy kivetni valót az adott témában jelenleg ismertekkel kapcsolatban, s bizonyítékként tárja elénk őseink rendkívül széles szakrális ismereteit.

A mostani vetítéses előadás során megismerhettünk jó pár olyan templomot, amelyek külsőleg manapság már nem láthatóan azok, de eredetileg körtemplomok voltak, magukkal hordozva egy stílust a kaukázusi építészetből. S mindemellett gyógyítás céljára is használták őket, nem csak a bennük zajló szertartások által, hanem a hang hatásaival, építészeti kialakításaival, s magával az elhelyezkedésükkel. Ma is érdemes ellátogatni e szent helyekre, és megtapasztalni gyógyító erejüket, hiszen őseink nekünk is építették ezen templomokat, belső gyógyulásunkra.

Németh Zsolt az előadások mellett számos kirándulást is szervez kutatásaival kapcsolatban, ahol fizikailag is megtapasztalhatók és szemrevételezhetők tanulmányi eredményei. Aki pedig könyv formájában is szívesen olvasná sorait, az számos megjelent műve közül válogathat.

Szombathelyi Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!