Civil

2015.05.14. 11:02

Lakóparkot és elkerülőutat terveznek Sopronhorpácson

Sopronhorpács - Tudatosan megújítják a múlt emlékeit Sopronhorpácson, a nyertes pályázatokat kiegészítik önerővel; segítségül hívják a falu lakóit, civil szervezeteket, az elszármazottakat. Új tartalommal próbálják megtölteni a létrehozott élettereket, megőrizve a fiatalokat, hogy tovább írják a falu történetét. Talabér Jenővel, a falu polgármesterével beszélgettünk.

Civil Tudósítónktól

Sopronhorpács 830 lakosú település, mindössze öt kilométerre fekszik a nyugati határtól, ahonnan majdnem ugyanannyi idő alatt lehet Sopronba érni, mint Szombathelyre. Nem történnek világraszóló nagy dolgok, de mindig történik valami.

Talabér Jenő a 2003-as időközi választás óta polgármester. Nem tősgyökeres horpácsi, a szomszédos Egyházasfaluból származik. 29 éve nősült a településre, azóta él itt családjával. Gondos gazdaként irányít, szervez, telefonál, mindent mozgásban tart. A falu egyik büszkesége a 12. század végén épült templom, a főútra néző román bélletes kapuzata megállásra készteti az átutazókat. Az egyházközség pályázati forrás segítségével teljes külső felújítást végzett, és megújult a templom környezete is. A lédeci kápolna is új arculatot kapott a falu összefogásával, az elszármazott horpácsiak támogatásával egészítve ki a pályázati pénzeket.

– Olyan ez a faluközpont, mint egy ékszerdoboz – mondja a polgármester –, itt minden megtalálható egy helyen.

– Megújult a polgármesteri hivatal épülete kívül és belül is; előtte egy igazi rendezvénytér jött létre térkövezve, új járdával, parkolókkal. A tér körül vendéglő, élelmiszerüzlet, gyógyszertár, háziorvosi és fogorvosi rendelő, védőnői szolgálat. A zöld terület sem hiányzik. A növényzet gondozása, az éppen aktuális ünnepnek megfelelő dekoráció a nyugdíjas klub tagjainak köszönhető. A László-kert öreg fáit sokan sajnálták, de a műszeres bevizsgálás egészségi és közlekedésbiztonsági szempontból is kivágásra ítélte őket. A jelenleg folyamatban lévő parkosításhoz látványterv is készült.

Fotó: Sodicsné Horváth Gyöngyi

Két lépcsőben újult meg a kultúrotthon, a Sopronhorpácsért Közhasznú Egyesület közreműködésével. Élő közösségi helyszín jött létre, amely helyet ad a könyvtárnak, a nyugdíjasklubnak, az énekkarnak, rendszeres sporttevékenységeknek (foci, ritmikus gimnasztika, mazsorett, gyógytorna). Befogadja az óvoda és az általános iskola rendezvényeit, zenés szórakoztató műsorokat, színházi előadásokat. Május 22-én a KOMISZ és a dESZKa Társulat előadásában a Valahol Európában című előadást láthatja a közönség.

A Fő utca északkeleti végén található Széchényi-kastély és a körülötte lévő 14 hektáron elterülő növényritkaságokat rejtő kastélypark bekerült a Forster Központ örökségfejlesztési programjának kastélyfejlesztéseket összefoglaló Nemzeti Kastélyprogramjába. A hasznosítással kapcsolatban megkeresték a Széchenyi család jelenleg élő leszármazottait, valamint közös gondolkodásra kérték a település vezetőit is, hogy olyan tervek szülessenek, amellyel az itt élők is azonosulni tudnak. A tárgyalások jelenleg is folynak.

Fotó: Sodicsné Horváth Gyöngyi

Nemrég fejeződött be a ravatalozó és a temető teljes megújítása urnafallal, akadálymentesített parkolóval. Az önkormányzat egy új kilencfős kisbusszal és egy korosabb, 19 fős iskolabusszal segíti az intézmények, valamint a civil szervezetek működését, programjait. Lelkes munkát végez a sportegyesület, sikeres pályázatuk lehetővé tette a füves futballpálya teljes felújítását. A falu életében aktívan részt vesz az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, segítségükkel az általános iskola csapata a megyei katasztrófavédelmi versenyen 3. helyen végzett.

Az önkormányzati forrásokkal kapcsolatban Talabér Jenő elmondja, hogy a falu legnagyobb múlttal rendelkező cége a Répatermesztési Kutatóintézet, amely az 1992-es privatizációt követően több társaságra oszlott, de hagyományait ma is őrzi. A legnagyobb összegű iparűzési adót az állateledelt gyártó cég fizeti a településen. Rajtuk kívül két faiskola és több családi vállalkozás biztosít munkahelyet az itt élőknek.

Fotó: Sodicsné Horváth Gyöngyi

A további tervekről szólva a polgármester kifejti:

– A legfontosabb feladatunk az intézmények (óvoda, általános iskola) gördülékeny működésének segítése. Völcsej irányában lakóparkot akarunk kialakítani, a tervezés már folyamatban van. Sok fiatal keres itt építési telket, bekopogtatnak hozzánk az ország távolabbi vidékeiről. Folyik az előkészítése egy új elkerülőútnak, amely tehermentesítené a Fő utcát, elterelve onnan a kamionforgalmat. Önerőből tervezzük a belső belterületi (önkormányzati) utak aszfaltozását, valamint a játszótér felújítását. Tennivaló akad bőven!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!