Civil

2016.09.24. 12:37

Már daluk is van a sclerosis multiplex betegeknek

Szombathely - Szeptember 10-én Nyíregyházán rendezték meg az Országos SM napot. A Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesületet a betegséggel együtt élő egyesületi tagok, hozzátartozóik, valamint Barti Péterné, a Markusovszky Kórház neurológiai osztályának főnővére és két további nővér képviselte a rendezvényen.

Civil Tudósítónktól

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány idén a Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Információs Központjának Bessenyei Aulájában tartotta a rendezvényt, melyre az ország minden részéről érkeztek sclerosis multiplex betegséggel együtt élő sorstársak. Az Országos SM napon mindig rég látott ismerősök köszöntik egymást, vagy éppen új kapcsolatok alakulnak, barátságok szövődhetnek, és sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodhatnak a betegtársak.

Fotó: Horváth Sándor Károly

Az alapítvány célja, hogy az SM napot mindig más megyében rendezze meg. Így azok az SM-es betegek, akiknek nincs módjuk lakóhelyükön kívül az ország más részeire is elutazni mozgáskorlátozottságuk vagy szűkös anyagi lehetőségeik miatt, több tájat, várost megismerhetnek a rendezvények változatos helyszínei által.

Az utat a távolság miatt pénteken kora reggeli indulással kétnaposra szervezték. A találkozóra mentek Szombathelyről, Sárvár környékéről és Celldömölkről is.

A délutáni érkezés után az első program a Nyíregyházi SM Centrum megtekintése volt. A vasi csoportot üdítővel és süteménnyel várta Kék Ignácné, az SM Centrum vezető-helyettese, és a dolgozók. A centrum, melyet a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány alakított ki és működteti mind a mai napig, az egyetlen olyan egészségügyi intézet Magyarországon, amely kifejezetten az SM betegek rehabilitációját szolgálja. Az alapítvány célja, hogy a centrum nappali ellátóhelyből bentlakásos intézménnyé válhasson.

A szállás elfoglalása után a vendégek megnézték Sóstóhely látványosságait is.

A másnapi találkozóra több százan gyűltek össze a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei Aulájában, amit asztalokkal és székekkel rendeztek be az alkalomra.

A részvevők Nagy Zoltán előadásában, - aki önmaga is ebben a betegségben szenved - meghallgatták az Ezerarcú Társ című sclerosis multiplex dalt. A Dávid Péter és Nagy Zoltán által szerzett dal a betegtársakba igyekszik lelket önteni, s kifejezni egyrészt a megpróbáltatásokat, másrészt a reményeket, amelyek az SM betegséggel való együttélést jellemzik.

Előadás hangzott el a betegkövető okostelefonos applikáció bevezetendő programjáról, a Prágai SM Platform tanácskozásán elhangzottakról, majd bemutatták a Nyíregyházi SM Centrumot.

Kulturális program keretében a Nyíregyháza Táncklub bemutatóját nézték meg az ország különböző pontjairól érkező sorstársak.

Kardosné Horváth Magdolna

Címkék#civil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!