Civil

2017.05.18. 11:37

Miről álmodik a Vaksiboy?

Szombathely - Május 13-án vehette át elismerését Csiszár Tamás a Mozdulj Közhasznú Egyesület novellaíró pályázatának díjátadó ünnepségén, Budapesten.

Civil Tudósítónktól

A pályázatot kiírók olyan pályaműveket vártak, amelyben az írók elképzelik, hogyan fognak élni 2050-ben. Tamás akkor lesz ötven éves, és fiatal korára emlékezik vissza, miközben bemutatja a 2050-es év vívmányait.

Hogy milyennek képzeli el a 2050-es években az életét? Sok zölddel. A házak tetejére is erdőt telepítenek. Már senkinek sem kell látásproblémával kínlódnia, hisz az orvostudomány akkorát fejlődött, hogy szinte minden fogyatékosságot korrigálni tudnak. A tanulás is sokkal egyszerűbb. A diákok relaxálva tanulnak, és alig kell időt szánni erre a tevékenységre.

Fotó: Imre Marianna

Tamás hangot ad novellájában a magyar tudósok méltatásának és annak is, hogy milyen szerencse, hogy itt élünk a Kárpát-medencében.

A 17 éves fiúnak fiatal kora ellenére sok nehézséggel kellett és kell szembenéznie. Nemcsak a szemproblémájával kell megbirkóznia, akad más gondja is. Tanulását egy géphang segíti. A gondok ellenére Tamás vidám, jó hangulatú fiú, aki életszeretetét ebben a novellában is megmutatta. Lehetne magába zárkózott, begubózó. Ő azonban az életet választja. Versei, novellái mind-mind ezt mutatják.

Csiszár Tamás, aki a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének tagja, és a Kanizsai Dorottya Gimnázium tanulója, ezen a pályázaton ifjúsági kategóriában elhozta az első helyezést. Egy másik vasi pályázó, Bősze Mónika pedig különdíjat kapott.

Kopcsándiné Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!