Civil

2017.02.16. 09:22

Molnár Bence táncba hívta a közönséget a Herényiek Házában

Szombathely - A Herényi Esték sorozat vendége legutóbb a mindössze kilencéves néptánctehetség, Molnár Bence volt. Az estre elkísérte édesapja, Molnár Péter, az örökös aranysarkantyús táncos, valamint édesanyja és kishúga is. A néptáncról és annak családon belüli hagyományairól Koczka Tibor szombathelyi alpolgármester, a körzet képviselője kérdezte őket.

Civil Tudósítónktól

A Herényiek Házának nagytermében ezúttal a székeket nem a megszokott rendben helyezték el, hanem a falak mellett, hogy akadály nélkül táncba mehessen, aki akar. Sokan követték Bence szereplését hétről hétre a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató fordulói során, ahol végül különdíjas lett. Az est során Bence bemutatta a györgyfalvi legényes produkcióját, amivel betáncolta magát a döntőbe. Megtudtuk, hogy tehetségén és szorgalmán túl a néptáncos karrierjében a családi háttérnek, édesapjának is meghatározó szerepe van.

- A Pávákra való felkészülés közben találtam meg egy régi videófelvételt, amin Bence kétéves volt és már tudott járni – emlékezett az édesapa a kezdetekre. - Azzal szórakoztattam, hogy a levegőben csapkodtam a lábam. Bence földre rogyott a hahotázástól. Valahol itt kezdődhetett részéről a mozgás, a tánc szeretete. Óvodás korában elkezdett táncos foglalkozásra járni.

Az édesapa hozzátette: Bence kishúga, Luca még nincs ötéves, ám ő is szépen bontogatja szárnyait. Nagy kedvvel dalolászik és pazar térdmozgással lépeget a zenére. A jelek alapján biztosan ő is szívesen fog táncolni.

Az est főszereplője, Bence szívesen mesélt mindennapi életéről. Megtudtuk: a táncon kívül mesemondó versenyeken is szívesen részt vesz, egyik kedvenc története A pletykás asszony című bukovinai székely népmese. Elárulta: az édességet annyira nem szereti, de a Túró Rudira nehezen tud nemet mondani. Az iskolában már volt diáktársa, aki arra kérte, hogy tanítson neki néptánclépéseket, amit ő szívesen vállalt is.

Bence táncba hívta a közönséget, a résztvevők korosztálytól függetlenül élvezték a néptánc szívet-lelket megmozgató élményét. Beállt a körbe Koczka Tibor alpolgármester és Varga Albin, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője is. Zárásként a rendezők egy koccintás erejéig vendégül látták a közönséget, a terített asztalról a sütemény sem maradt le.

Forrás: György István Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!