Civil

2016.02.11. 11:00

Most már a fiataloknak is lesz miről mesélni - jelmezbe bújtak a nagyrákosi gyerekek

Nagyrákos - Gyermekkorom "husajókeddjeiről" jutott eszembe, hogy el kellene mesélni a gyerekeknek, az ifjúságnak, milyenek voltak valamikor a farsangi szokások.

Civil Tudósítónktól

Mit főztek akkor az asszonyok, mi volt az ebéd? Elmaradhatatlan volt a húsos káposzta, természetesen a pácléből, vagy már a füstölőből kikerült disznófejjel megbolondítva és hozzá farsangi fánk. Minden háziasszony izgult, hogy szép szalagos legyen a fánkja, hiszen ebből kellett adni a maskarába öltözött gyerekeknek, akik hangtalanul, jól álcázva külsejüket, mentek kéregetni. Némi aprópénzt is kaptak, de leginkább csak fánkot, diót, aszalt gyümölcsöt, vagy ami éppen került. A cél az volt, hogy ne ismerjék föl őket.

Nagy Krisztina szeleteli az általa készített fánktortát
Fotó: Kemencei Ilona

Mára ezt a hagyományt a  feledés homálya fedi, ezért gondoltunk felélesztésére. Felhívásunkra 16 gyermek öltözött jelmezbe, (itt már nem az volt a cél, hogy ne ismerjük fel őket), és néhány felnőtt is mosolyt csalt az arcokra a  vasárnap délutáni összejövetelen. Nemcsak helyiek vettek részt a vidám délutánon, hanem jöttek Pankaszról, Zalalövőről, Szombathelyről, Zalaegerszegről is. Nemcsak a maskarába öltözés volt hagyományőrző, hanem kéréssel fordultunk a háziasszonyokhoz, hogy süssenek fánkot és hozzanak belőle a rendezvény sikeres lebonyolításához. Lelkesedésben nem volt hiány, több fajta fánk (farsangi, forgács,  rózsa) került az asztalra, de nem hiányoztak  az édes aprósütemények sem. Nagy Kriszta egy farsangi fánk formájú tortát hozott, szalagot erre nem úgy sütött, hanem cukormázból formázott. A hagyományőrző nap után a gyerekek, fiatalok, már nem csak elmesélésből tudják, hogy milyen is volt a húshagyókedd valamikor régen, most már ők is mesélhetnek majd róla, milyen volt 2016-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!