Civil

2017.06.13. 19:03

Munkájukat elismerte a Magyarországi Szlovének Szövetsége

A Szentgotthárdon megtartott XXII. Rába-menti Napon három személy munkáját ismerte el a Magyarországi Szlovének Szövetsége. Az elismeréseket Hirnök József, a szövetség elnöke adta át. Bajzek Gyöngyit, a szövetség titkárát kértük meg, mutassa be a kitüntetésben részesülteket, ismertesse munkásságukat.

Civil Tudósítónktól

Doncsecz Ferencné, Iluska néni Apátisvánfalván nőtt fel. A szlovén kultúra szeretetét és ápolásának igényét otthonról hozta magával. Tizenegy évig énekelt a helyi népdalkörben, jelenleg az apátisvánfalvi egyházi énekkar tagja. Jelentős szerepet vállal a népi mesterségek fennmaradásában. Több évtizede számos rendezvény, kiállítás és vásár díszítőelemei az általa készített papírvirágok. Virágcsokrai a legkisebb Rába-vidéki falutól, Szlovénia és Magyarország fővárosáig is eljutottak. Tudását számos műhelymunka során adta át kicsiknek és felnőtteknek egyaránt.

Bajzek László, Doncsecz Ferencné és Gerič Ferenc

Bajzek László Alsószölnökön született. Sokat tett és tesz a szlovén kisebbség és a szlovén kultúra fennmaradásáért. 1994 óta tagja a Szlovén Nemzetiségi Önkormányzatnak Alsószölnökön, melynek 12 évig volt az elnöke. László életében az éneklés központi szerepet tölt be, hiszen több kórusban, illetve népdalkörben szerepel. Harminchat esztendeje tagja a felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskarnak, melynek 2006 óta az elnöke is.

Gerič Ferenc negyvenöt éve egyik szervezője a szlovéniai, lendvai művésztelepnek, ahol a közelmúltban a bronzöntést is bevezették. Gerič Ferenc javaslatára és segítségével alakult meg a Szentgotthárdi Nemzetközi Művésztelep. Az egykori rajztanár ma is aktívan dolgozik és fontos szereplője Szlovénia és Magyarország művészeti életének.

Szöveg és fotó: Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!