Civil

2017.05.18. 12:59

Nagy tudósok lába nyomán jártak Olaszországban

Szombathely - A SZOSZSZC Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának egészségügyis tanulói áprilisban tanulmányúton vettek részt Észak-Olaszországban.

Civil Tudósítónktól

A kulturális látnivalók mellett szakmai program várta őket Padovában, az 1222-ben alapított egyetemen, melynek padjait Janus Pannonius, Báthory fejedelem, Kopernikusz és Galilei is koptatta.

A terem, ahol Galileo is órákat tartott, ma ünnepi alkalmak színhelye

Biológia és anatómia órákon az iskolában rendszeresen boncolnak különböző szerveket a diákok, s ebből kaptak indíttatást, hogy felkeressék a világ első bonctermét. Az egészségügyis tanulók nagy várakozással érkeztek meg Padovába. A padovai egyetem a második legrégebbi egyetem Olaszországban, melyet III. Honoriusz pápa alapított.

A terem

Épületeiben eredetileg az orvosi kar működött. Első tanárai Bolognából érkeztek, akik kezdetben jogot, orvostudományt, teológiát és szabad művészetet oktattak. Észak-Olaszország történelmi viharai elkerülték Padovát, így falai között az egyetemen fennállása óta folyamatosan tanulhatnak a fiatalok. Az európai hírű egyetem oktatói és diákjai között volt Gabriele Fallopio, (1523-1562), akinek nevét őrzi a petefészekből a méhbe vivő Fallopius-vezeték.

A titkos ablak nélküli boncterem makettje

A Padovai Egyetem aranykorának számító XVI–XVII. században új tudományos műhelyek jöttek létre. Vezetőik közül kiemelkedik a németalföldi származású orvos, Andreas Vesalius, (1514–1564), a modern bonctan megalapítója. A szombathelyi diákok megtekinthették Vesalius titkos bonctermét, az 1594-ben fából épített anatómiai előadótermet, amely a világ legrégebbi ilyen építménye. Itt a hallgatók a több emeletnyi szűk faszerkezetben állva közvetlenül láttak rá a boncasztalra.

Megtudták, hogy akkoriban teljesen másképp zajlottak a boncolások, mint napjainkban. Évente kétszer hajléktalanok és nincstelenek - egy férfi és egy nő - testét áldozták fel erre a célra. Vesalius De Humani Corporis Fabrica (Az emberi test felépítéséről) című könyve az első anatómiai tankönyv a világon.

Padovában tanult orvostudományt és jogtudományt Nicolaus Copernicus (1473–1543) lengyel csillagász. Nevéhez fűződik a heliocentrikus világkép kidolgozása, amely szerint a Föld és a többi bolygó kering a Nap, a Hold pedig a Föld körül.

Láthatták a kirándulók a pulpitust, amelyről Galilei oktatta a fizikát 1592-től 1610-ig. A Padovai Egyetem leghíresebb tanára volt az itáliai fizikus, csillagász, matematikus és természettudós. 1592 októberében, 28 évesen foglalta el a Padovai Egyetem professzori katedráját, ahol 1610-ig geometriát, mechanikát és csillagászatot tanított, valamint mechanikai kísérleteket és tanulmányokat folytatott.

Itt építette hőmérőjét, iránytűket konstruált, és kézikönyvet is írt használatukról. 1594-ben szabadalmaztatta vízemelő gépét. 1610-ben fedezte fel a Jupiter bolygó négy legnagyobb holdját, melyek később Galilei-holdak néven lettek ismertek. Ez a felfedezése komoly érv volt a Földközpontú világgal szemben.

A Padovai Egyetem fő épülete ma is abban a formában áll, ahogy azt az alapításakor megépítették: a négyszögletes belső udvar egyik oldalán a jogi kar, másikon az orvosi, harmadikon a teológiai helyezkedik el. A hallgatók létszámának növekedése miatt a karok kaptak ugyan újabb, korszerű épületeket, de az ősi rész megmaradt, ezekben tanácskoznak, tartják az államvizsgákat, ünnepeiket.

Megtekinthették azt a termet is, s állhattak az évszázados tanári székek, asztalok előtt, amelyeket csak államvizsga alkalmával használhattak a hallgatók. Az egyetem éppen záróvizsgák folytak, s láthatták a régi hagyományokhoz híven babérkoszorúval nyakukban ünneplő, sikeres vizsgázókat.

Fotó: Kúti Zsuzsanna

Az utazás során rengeteg élménnyel és ismerettel gazdagodtak a diákok. A négy nap alatt a tanulók mindegyike talált magának érdekességet. Felfedezték Rómeó és Júlia Veronáját, gondoláztak Velencében, bejárták a Garda-tó környékét, motorcsónakoztak Sirmionében, és kabinos felvonóval felmentek a Monte Baldo felhőfedte csúcsára. Mindenki számára élményekben gazdag napokat töltöttek együtt.

Kúti Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!