Civil

2016.10.02. 09:39

Nagymamák meséltek a Játéksziget Óvodában

Szombathely - Mai rohanó világunkban jó megállni egy pillanatra, hogy ne felejtsük el azokat a gyökereinket, melyek identitásunkat jelentik. Ezeknek továbbadásában nagy felelősségük van az óvodáknak is. Ezt a célt szem előtt tartva „Népmesei hetet” rendeztek a Győzelem utcai Játéksziget Óvodában.

Civil Tudósítónktól

Az óvónők változatos programok szervezésével tették színesebbé, tartalmasabbá a gyerekek mindennapi életét A „Népmesei hét" keretében megismertették az óvodásokat olyan régi hagyományokkal, mint a kukoricafosztás és morzsolás, valamint a csutkababa készítés. Ez volt a keddi szórakoztató program.

Az óvoda lakókörnyezetében élő nyugdíjas tanítónők - Máté Ernőné és Fehér Csabáné – az első hívó szóra jöttek, hogy megismertessék a gyermekeket az élő mese szépséges világával. A szerdai napon igazi anyókák léptek a hangulatos termekbe, mint mesemondók. A két csoportra osztott ovisok áhítattal hallgatták a helybéli Gizi néni és Baba néni meséit. Közben hangulatos dalocskákat énekeltek. Majd Weöres Sándor ismerős rímeinek ismétlésével kapcsolódtak be a közös versmondásba. (...róka, rege, róka...) A varázslatos mesék mindegyike úgy hatott a mosolygós arcú apróságokra, mint a régi idők nagymamáinak regéi.

Máté Ernőné, Gizi néni meséjét hallgatják az óvodások
Fotó: Horváth-Neumann Szilvia

Az anyókának öltözött Gizi néni vallomása szerint „ritka, lélekig hatoló élmény volt ebben a csodálatosan felújított óvodában szerepelni és a kis óvodások áhítatos érdeklődését megtapasztalni. A figyelmes arcok, a csillogó szemek és a lelkes taps minket is elvarázsolt."

A hét folyamán az óvónénik újabb és újabb népmeséket meséltek és vetítettek. A meséket követően az óvoda udvara kitűnő lehetőséget nyújtott a csuhébabák, a török basák és nyulacskák elkészítésére kukoricatorzsák és levelek felhasználásával. Ezek a közös munkák, az együtt alkotás öröme láthatóan igazi közösséggé formálták a gyermekek apraját-nagyját.

A hét zárásaként az addig hallott mesék szereplőit készítették el síkbábok formájában a gyermekcsoportok. S bizonyára ezek a felidézett mesealakok jelentek meg hétvégi álmaikban is a Győzelem utcai óvodásoknak.

A Népmesei hét olyan élmény volt, amit meg kell ismételni!

Balogh Árpádné, Zelkó Istvánné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!