Civil

2016.05.30. 08:43

Népdallal búcsúztak a falu májusfájától Kenyeriben

Kenyeri – Immár hagyományos zenés, táncos ünnepségen búcsúztatták a falu leányainak és asszonyainak tiszteletére állított májusfát a művelődési ház melletti téren.

Civil Tudósítónktól

Nemcsak az esőfelhők, hanem a falu lakosai, elszármazottak és érdeklődők is gyülekeztek ezen a péntek késő délutánon a kenyeri művelődési ház előtt. Az előtérben felállított asztalokon a falu asszonyai által készített házi sütemények sorakoztak. A szervező Kenyeri Rábamenti Citerazenekar Egyesület piros szoknyás hölgyei és segítőik zsíros kenyereket készítettek, a férfiak asztalokkal és padokkal varázsoltak alkalmi nézőteret a művelődési ház előtti térre.

Jandrasovics Regina, Kóbor Erzsébet, Lászlóné Németh Zsuzsanna, a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar tagjai

- A középkorúak és az idősebb korosztály emlékezetében még biztosan elevenen él, amikor legényként együtt indultak kivágni, feldíszíteni, majd felállítani a májusfát. A hajadonok izgatottan várták, vajon udvarlójuk meglepi-e őket egy ilyen szépen feldíszített fával. Manapság azonban egyre inkább feledésbe merül ez a szép népszokás. Ezért szerettük volna újra feleleveníteni, hogy kicsi gyermekeink, unokáink ne csak az apukák, nagypapák elbeszéléseiből tudják, mi az a májusfa, hanem emlékeik között őrizzék meg, hogy az ő szülőfalujukban is állítottak egyet a lányok és asszonyok tiszteletére, amit aztán május végén ünneplés közepette vettek ki. Nagy öröm számomra, hogy egyesületünk folytatja ezt a már feledésbe merülő, szép hagyományt  mondta el Tulok Tamás, a szervező egyesület elnöke.


A kitáncolás a gyórói gyerekciterások műsorával kezdődött, akiket Zsirai Jenő polgármesterük is elkísért első vidéki fellépésükre. Ezt követően a közelmúltban arany minősítést szerzett kenyeri ifjú citerások és dalosok következtek, majd az összegyűltek közös énekléssel és tánccal búcsúztatták a falu májusfáját. Az ünnep a fa kivételével, a Bogyoszlói Férfi Dalkör fergeteges műsorával és a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar vidám dallamaival folytatódott. Az est közreműködőiből alakult, alkalmi zenekar 27 citerásának muzsikája, valamint a résztvevők és vendégek kórusának hangja űzte el végérvényesen az esőfelhőket ezen az estén Kenyeri égboltjáról.

A kötetlen beszélgetés és a harmonikaszó melletti közös mulatság a „Szeressük egymást gyerekek, a szív a legszebb kincs..." című dallammal ért véget este tíz órakor.

Pörneczi Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!