Civil

2017.06.11. 18:30

Népek táncait ropták a Szlovének napján Szentgotthárdon

Szentgotthárd - Látványos felvonulással kezdődött meg Szentgotthárdon a huszonkettedik alkalommal megrendezett Rába-menti Nap, vagy ahogy a helyben élők nevezik, a rábavidéki szlovének országos találkozója.

Horváth R. László

Egyedülálló volt több szempontból is a találkozó, hisz otthont adott a II. Lipafest nemzetközi (nép)táncfesztiválnak, és ezen ünnepség keretén belül adták át a Szlovének Házában kialakított könyvtárszobát is.

Az ország minden tájáról, valamint a külhonból érkezett vendégeket Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke köszöntötte. Majd Gorazd Žmavc, a Szlovén Kormány Határon Túli Szlovének Hivatalának minisztere nyitotta meg a nagyközönség előtt a látvány-könyvtárszobát.

A kulturális program részeként bemutatkoztak a Szentgotthárdon működő Presidance TSE moderntáncosai, valamint a Partium Művészetoktatási Intézmény néptáncosai. Az 1948-ban alapított szlovén France Marolt akadémia néptánccsoportja a táncon keresztül repítette el a jelenlévőket az anyaország tájaira. A nagyenyedi (Románia) néptánccsoport 2000-ben alakult a helyi önkormányzat kezdeményezésére. Rövid időn belül Románia, főként Erdély egyik meghatározó tánccsoportja lett. Több ízben vettek már részt külföldi fesztiválokon, bejárták Európa legkülönbözőbb országait, Törökországtól Portugáliáig, Svédországtól Görögországig.

Elismeréseket is átadtak a nap folyamán. A Magyarországi Szlovének Szövetsége „A Rába-vidékért” díjat adományozott Doncsecz Ferencnének, a rábavidéki népi mesterségek megőrzéséért és átadásáért, Bajzek Lászlónak, a Rába-vidéki szlovének körében végzett sokrétű kulturális tevékenységéért és Gerics Ferencnek, a képzőművészet területén kifejtett sokrétű tevékenységéért.

Az egész napos program a szlovén ORLEK zenekar koncertjével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!