Civil

2016.05.31. 09:38

Nézni, mint forradás néz a fán - Károlyi Mária régész munkáiból nyílt kiállítás Sében

Sé - Károlyi Mária régész munkáiból szombaton a faluházban nyílt kiállítás.

Civil Tudósítónktól

A tárlókban, a falakon ifjúkori amatőr képek sorakoznak, mellettük a régészi pálya termékeiből is megtekinthetünk néhány darabot – „hadd lássa a világ, hogy egy régész az ásatás után, íróasztalnál, még mennyi mindennel foglalkozik, míg a leleteket szóra bírja"... A kiállítás június 15-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

Az első vendégek a megnyitó előtt fél órával érkeztek. A lengyel turisták a faluban találtak szállást, így jutottak el a kiállítás helyszínére. Károlyi Máriát régészként és művészként mutatták be nekik. Később benépesült a terem: rokonok, szakmabeliek, séiek jöttek.

Sörös István polgármester köszöntőjében személyes emlékeket idézett fel. Az első találkozás a falu régészével még 1976-ban történt. A régész és az ásatást végzők akkor szálltak le a buszról, amikor a gyerekek iskolába indultak. Hamar híre ment, hogy a séi föld kincseket rejt. Ez megmozgatta a gyermeki fantáziát. Sé Malomi dűlőjén újkőkori település nyomaira bukkantak, számolatlanul kerültek napvilágra a hatezer éves kerámiák, emberábrázolások. Így lett a Séi Vénusz, a kis agyag idol a falu legidősebb asszonya...

Az ásatások több ciklusban is folytak. A régész leltárba vette a feltárt tárgyakat, gyönyörű rajzokat készített róluk. A témáról írt cikkek, könyvek európai hírűvé tették a neolitikus falut. A régésznő ifjúkori lendülete ma is tart. A séi kiemelten védett régészeti lelőhely tavaly megyei érték díjat kapott. A falubeli asszonyok a régi tárgyakon található minták alapján ruhákat varrtak, festettek. A helyiek tánctanár segítségével elképzelt termékenységi szertartást mutattak be a tavalyi falunapon. Az álmok megvalósulnak, csak egy ihletadó kell.

– Mikor keretezni vittem a képeket, megkérdezték, hogy ki az alkotó? – árulja el a régész. – Ismeretlen művész – válaszolta. A képeket 1969-70-ben készítette. Kiállításon még nem láthatták őket. Ez a mostani ősbemutató. A pasztellel és tussal festett fiatalkori képek elmesélik, mi rejlik az ifjú lélekben. Mintha az ember az univerzummal kokettálna.

– Egyetlen csendélettel próbálkoztam – nyilván az üvegek áttetsző fényei és árnyékai ragadtak meg – de a kép mondandóját ma is érzem: éljük át a világ felénk sugárzó szépséges látványait, amilyen mélyen és megrázóan csak lehetséges – vezet a tárlaton az alkotó.

A megnyitón felléptek a fél éve alakult Séi Citeraklub tagjai. A régésznő legújabb kori, sütőben égetett agyagvénuszt kapott meglepetésként. Az érdeklődők, barátok beszélgetése még sokáig tartott.

A képek a falakon és a régészeti rajzok a tárlókban csendben figyeltek és valószínűleg igen jól érezték magukat.

Kép és szöveg: Pataki András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!