Civil

2017.04.10. 17:42

Nyolc szavaló került az országos döntőbe az ikervári Versünnepről

"A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre. Mi a szavalás? A vers föltámasztása papírsírjából” Kosztolányi Dezső gondolataival köszöntötte a versünnep résztvevőit az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, majd Fehér Ferenc polgármester méltatta a település kulturális életében jelentős, magas színvonalú rendezvényt.

Civil Tudósítónktól

Dudás Dorottya előadóművész, Radnóti-díjas versmondó Orbán Ottó minden korban aktuális gondolataival oldotta a versmondók kezdeti izgalmát.

Tehetségkutató találkozóval és versmondó versennyel ünnepli több mint egy évtizede a költészet napját az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház. A Magyar Versmondók Egyesületével a Regösök húrján országos vers-és prózamondó verseny regionális döntőjét felső tagozatos diákok részvételével rendezi meg az intézmény, míg az alsó tagozatosok számára tehetségkutató találkozót szervez.

A kiírás szerint a versenyzőknek kettő, egyenként négy percnél rövidebb verssel vagy szépprózával kellett készülniük, szabadon válogatva a magyar és a világirodalomból. Kiemelten javasolták, hogy a választásnál – az életkori sajátosságok szem előtt tartásával – vegyék figyelembe az évfordulós költőket, írókat. Ebben az évben a 200 éve született Arany Jánosra, továbbá a kortárs irodalomra és a ma élő költők, írók alkotásaira hívták fel a versmondók figyelmét.

Ebben az évben 11 településről 68 versmondó érkezett Ikervárra. A megye határain túlról Zalaszentgrótról és Hévízről is neveztek a versenyre. A 3 - 3 fős zsűri Kiss László rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke (felső tagozat) és Dudás Dorottya előadóművész (alsó tagozat) vezetésével sok-sok hasznos tanácsot, javaslatot, bátorítást adott a versünnepen szereplő tanulóknak, felkészítőknek és a nagytermet zsúfolásig megtöltő érdeklődőnek.

Fotó: Nagy Jácint

A versenyen a következő eredmények születtek:

Az 1-2. osztályosok között: 1. Macsinga Ákos – Bő, 2. Varga Botond – Uraiújfalu 3. Horváth Dániel Levente-Ikervár

Különdíjas: Scher Adél – Ikervár, Winkelbauer Péter- Ikervár

A 3-4. osztályosoknál: 1. Ducha – Stadler Zoltán – Hévíz, Tóth Varga Zoé – Ikervár, 3.Bokor Adrienn-Uraiújfalu

Különdíjas: Czibók Bence – Pecöl, Kocsi Viktória - Ikervár

Az 5-6. osztályos kategóriában: 1. Poór Patrik – Ikervár, 2. Szabó Anna – Sárvár, 3. Horváth Réka – Sárvár

Különdíjas: Börzsöny Rebeka – Sárvár, Vider Stefánia – Ikervár

A 7-8. osztályosok között: 1. Bíró Stefánia – Ikervár, 2. Szép Gerő – Zalaszentgrót, 3. Baldauf Ábel - Sárvár

A Budapesten rendezendő országos döntőben az 5-8. osztályos tanulók 1- 3. helyezettjei, továbbá Hegedüs Natália – Ikervár és Szabó Dóra – Szeleste képviselik a régiót.

Pásti József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!