Civil

2017.05.27. 06:58

Okos kékfestő, könyvtár gyarapító szerzetesek – pápai ház, kirándultak a TIT Hölgyklub tagjai

Szombathely - Élményekben és ismeretekben gazdag, jó hangulatú kiránduláson vettek részt a nyári szünet előtt a TIT Hölgyklub tagjai: megtekintették Pápa és Zirc nevezetességeit.

Civil Tudósítónktól

Pápán az idegenvezető először a nemzetközi hírű Kékfestő-múzeumba kalauzolta a csoportot, ahol megmutatta az 1783-ban a szászországi, alsó-lausitzi, pontosabban a nyugat-lengyelországi Sorauból (ma: Żary) Magyarországra érkezett Carl Friedrich Kluge egykori kékfestő műhelyét, berendezéseit, közben részletesen ismertette a látogatókkal a kékfestés munkafolyamatainak nehézségeit és szépségeit.

 

Az érdeklődő klubtagok meglepetéssel hallották, hogy az okos kékfestőmester (Kluge) több mint 200 éves gyárépületében lévő gépek a mai napig működőképesek. A szemet gyönyörködtető, kék alapon fehér mintás szövetekből készített csodaszép ruhák, párnák, terítők a kiállítás díszei.

Fotók: Tátrainé Kulcsár Irén

Rövid séta közben megtekintették a Nagytemplomot, amely a 18. század vége óta a város egyik jelképe, majd a kirándulás egyik legszebb, legmaradandóbb élménye, a városközpontban ékeskedő Esterházy-kastély következett.

A tárlatvezető időutazásra hívta a csoport tagjait: megidézték az egykor itt élt grófok és grófnők világát, bepillanthattak a barokk főúri élet napjaiba, különleges élményt nyújtott mindenki számára a megelevenedett múlt.

Nem maradhatott ki még egy kis földszintes ház megtekintése, ahol Petőfi Sándor lakott pápai tartózkodása alatt 1841–42-ben. Itt írta „A borozó” című versét, első megjelent alkotását, még Petrovics Sándor néven.

Zircen, a „Bakony fővárosában” nagy sétát tettek az angolkert stílusú arborétumban, ahol hazánk legmagasabban fekvő élőfa-gyűjteménye található. Az első fákat a ciszterci szerzetesek ültették 1780-ban, közülük több fa még napjainkban is él. A kirándulók megnézték a gyönyörűen felújított, impozáns ciszterci apátsági templomot, amelynek csodálatos főoltára és eredeti barokk freskói mindenkit lenyűgöztek.

Megtekintették a műemlék könyvtárat is, ahol a ciszterci szerzetesek által összegyűjtött mintegy 65 ezer kötetet őrzik, számos ritkaságot, köztük a Thuróczy-krónikának egy 1488-ból származó példányát is.

Az ismeretekben gazdag kirándulás végén mindenkinek jólesett a korai vacsora, amelyhez többen megkóstolták a híres zirci sörök egyikét is.

Tátrainé Kulcsár Irén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!