Civil

2017.07.14. 09:00

Kalákában készült a zsúp Oszkón

Oszkó - Nem mindennapi látványban lehetett része annak a látogatónak, aki július 3-a és 15-e között az oszkói szőlőhegyen, a Hegypásztor Kör birtokán járt. Nagyapái idejébe tekinthetett vissza, a lelkes fiatalokból álló zsúpkészítő kaláka munkáját figyelve.

Civil Tudósítónktól

Volt, aki a szalmát készítette elő, volt, aki fésülte, volt, aki csépelte, volt, aki kettőzte a kévéket. Önkéntelenül is felmerült a látogatóban a kérdés, hogy mi ösztönözte őket arra, hogy a nyári melegben ezt a nehéz kézi munkát válasszák.

Fotó: Nagy Csilla

A főként fiatal lányokból álló csapat válaszaiból kiderült, hogy egy részük építész hallgató, aki érdeklődik a hagyományok iránt, és építészeti ihletet meríthet az itt töltött idő alatt. Szívesen szakadnak el a városi környezettől, hogy a falusi élettel ismerkedjenek.

Fotó: Nagy Csilla

A kalákában végzett munka öröme és a szép környezet is fontos sokaknak, mint ahogy az is, hogy számukra inspiráló, érdekes emberekkel ismerkedhetnek meg. Több résztvevőt is vonz a falusi élet, van közöttük, aki a nagyvárosból már vidékre költözött, és gazdálkodik, van, aki még csak tervezi.

Fotó: Nagy Csilla

Hogy milyen élményt ad nekik a tábor, az abból is látszik, hogy többük már a harmadik alkalommal tért vissza idén, s úgy tűnik, őket a jövő évi táborban is láthatjuk majd.

Fotó: Nagy Csilla

Nagy Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!