Civil

2017.02.15. 12:45

Puliszka és kincskeresés – betekintő az olaszfai Közösségi házba

Az olaszfai Közösségi ház is bekapcsolódott a tíz éves múltra visszatekintő Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozat rendezvényeibe.

A program kiírásának célja az, hogy megmutassa a közösségi művelődésben dolgozó szakemberek sokszínű tevékenységét, a helyi társadalomban betöltött közösségépítő szerepét. Az idei év kiemelt tematikája: „Mindennapi hagyományaink” – a hagyományok újraértelmezése, újjáélesztése volt.

Játékos délutánt szerveztek, melyben a tudás, a logika, az ügyesség mellett szerepet kapott a múltidézés is. Schermann Lászlóné, Zsuzsa néni a régi időkről mesélt, amikor a hosszú téli estéken a falubeli emberek egy-egy háznál összegyűltek, tollat fosztottak, beszélgettek. A gyerekek figyelmesen hallgatták a múltbéli történeteket, majd közösen elénekeltek néhány népdalt. Közben a konyhában elkészült a puliszka, szilvalekváros és túrós-tejfölös változatban, mindenki belekóstolhatott nagyanyáink ízvilágába.

A múlt felidézése mellett szerepet kapott a jelen és a jövő is. A mai digitalizált világban fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek a világháló használatával, annak buktatóival. Az Internet veszélyeiről a közösségi háló használatáról Varga Sándor rendőr őrnagy tartott előadást.

A mozgás fontosságára is szerették volna felhívni a figyelmet a szervezők, ebben segítségükre volt Tuba-Németh Henrietta, aki zumbázni tanította az érdeklődőket.

A gyerekek egy kicsit bepillanthattak a Közösségi ház kulisszái mögé is, hiszen a kincskereső játék folyamán minden helyiség valamilyen formában szerephez jutott. A feladatokban az értő olvasás és a logika használatára is szükség volt.

A gyerekek koordinációs készségeit fejlesztette, hogy úgynevezett részegszemüvegeket viselve oldottak meg különböző ügyességi feladatokat. Az részegszemüveg lényege, hogy az ittas/bódult állapotot szimulálja, így a résztvevőknek többek között meg kellett küzdeniük a kettős látás problémájával is, miközben két hurkapálcika segítségével egy diót vittek egyik helyről a másikra. A játékon túl ez az eszköz kiválóan alkalmazható prevenciós célokra is, így a gyerekek megtapasztalhatták az ittasság veszélyeit.

A napot kézműves foglalkozás, farsangi maszkkészítő verseny zárta az újrahasznosítás jegyében papírtányérokból és maradék kreatív alapanyagokból.

Szerző: Jakabné Varga Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!