Civil

2017.04.12. 09:10

Sében találtak végső nyugalomra a katonák – most emléket állítottak nekik

Sé - Lakossági felajánlással sírkövet állíttatott a séi önkormányzat az 1945 nagycsütörtökén itt elhunyt fiatal német katonák emlékére.

Civil Tudósítónktól

A Séi Telegráf 1997/4. számában olvasható egy írás Viszkedné Gyürüs Mária tollából. A 20 évvel ezelőtti cikkből idézünk: “Gyakran járok a falu legcsendesebb részére, a séi temetőbe. Mindig szomorúság tölt el, ha azokra gondolok, akik már nincsenek közöttünk. Csendben nyugszanak a domb tetején az agyagos földben. Madárdal, lombsusogás kergetőznek a némasággal.

De vajon mindenkire gondolunk-e, amikor felkeressük a temetőt? Fiatal olvasóink közül sokan nem is tudják, mi történt itt 1945 nagycsütörtökén (március 29-én).

A háború végéhez közeledtük. Falunkból három fiatal – szinte még gyerek – német katona menekült, hogy hazatérhessen szülőföldjére. A séiek civil ruhát adtak volna rájuk, de ezt nem fogadták el. Aztán megérkeztek hozzánk is az oroszok az erdő irányából. A németeket gyilkos golyók találták el, a háború befejezésének utolsó óráiban érte őket a halál. Séi férfiak temették el őket sietve a temetővel szembeni domboldalban.

Fotó: Pataki András

A katonák a temetőn kívül nyugszanak, idegen földben, ismeretlenül. Volt-e feleségük, gyermekük? Hol élhettek korábban? Mikor ébredtek rá az otthoniak, hogy hiába várják őket haza? Családjuk nem tudhat róluk semmi pontosat. Valószínűleg eltűntnek nyilvánították őket Németországban. Az adataikat tartalmazó fémlapocskákat is a séi föld rejti magában.”

Eddig az idézet. A sírt mostanáig egy kis beton kereszt jelezte, de az emlékezők között megoszlottak a vélemények, hol is lettek a katonák igazából eltemetve. Pár évvel ezelőtt a német hadisírgondozók segítségével próbálták megkeresni őket, de nem akadtak a nyomukra a vastag töltésrétegben. Úgy tűnik, ők itt találtak végső nyugalomra.

72 évvel a történtek után a korábban jelzett jelképes sírtól távolabb – a sokak szerint legvalószínűbb helyen – sírkövet állíttatott a falu. A sírkövet Tóth Dezső és családja ajánlotta fel. A kis sírra márványlapon ez a felirat került: “Ismeretlen német katonák 1945”. A márványlapot és a betűk vésését szintén magántámogató finanszírozta. A sírköves mester költségeit az önkormányzat vállalta magára.

Szerző: Pataki András/civil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!