Civil

2017.05.13. 12:35

Csehimindszentiek sikeres szereplése a határon túl

A romániai Szilágy megyében töltötte május első hétvégéjét a csehimindszenti Midszenty József Általános Iskola két 5. osztályos tanulója, Góczán Liliána és Nagy Levente.

Civil Tudósítónktól

Kísérőtanárukkal, László Jánosné igazgatónővel festői környezetben, a Zilah patak két partján fekvő Zilahban jártak, ahol idén 17. alkalommal rendezték meg a Költészet Tavasza nevezetű művészeti fesztivált. A rendezvényre Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ vezetője, a vers- és prózamondóverseny zsűritagja ajánlásával jutottak be. A csehimindszentiekhez csatlakozott Baka Gyöngyi költőnő Érdről. A hosszú és fárasztó utazást követően a diákokat felcsigázták a rendezvény nyújtotta, színes programok. Részt vehettek román-magyar költő- és írótalálkozón, megtekinthették a helyi képzőművészeti kiállítást, a város nevezetességeit, egyebek között az iskola hírnevéhez méltón, iskolai egyenruhát viselő diákokkal teli Wesselényi Kollégiumot, amelynek Ady Endre koptatta padjait 1892-től 1896-ig.

A csehimindszenti általános iskola büszke lehet a diákjaira

A fesztivál legfontosabb eseménye a Költészet Tavasza magyar nyelvű vers- és prózamondó-vetélkedő volt. A csehimindszenti diákok lelkiismeretesen, kitartóan készültek. A részvétel feltételéül szabták egy Arany János-mű és egy 1989 után íródott kortárs mű előadását. Góczán Liliána 5. osztályos tanuló Arany Jánostól Juliska elbujdosása című alkotását, Nagy Levente, szintén ötödikes diák A tudós macskája című, derűt keltő költeményét adta elő. A felkészítő tanárukkal közösen választották az elő-adott műveket: a részt vevő diákok életkora, jelleme alapján döntöttek, melyik mű illik hozzájuk. A csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola mindkét tanulójára méltán büszke. A diákok (és a tanárok) is azt remélik, jövőre is megrendezik a fesztivált - ha igen, akkor csehimindszenti részvétellel.

Szöveg és fotó: Gaálné Pápai Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!