Civil

2017.04.10. 13:30

Slam poetry és okos fehér bot a vakok művészeti találkozóján

Április 8-9-én Székesfehérváron rendezték meg tizedik alkalommal a Vakok és Gyengén látók Országos Kulturális és Művészeti Találkozóját (VAGYOK). A programot a Székesfehérvári Első Lions Club szervezte a KÖFÉM Művelődési Házában.

Civil Tudósítónktól

A Vakok és Gyengén látók Vas Megyei Egyesületét heten képviselték a találkozón. A művelődési ház ajtaján belépve Kopcsándi Gyula fotói köszöntötték az érdeklődőket. Kopcsándi Gyula nyolc képet küldött a megmérettetésre, a zsűri ebből hatot tartott érdemesnek a bemutatásra. Horváth József fafaragással jeleskedett. Egy kis sámlit és egy fűrészbakot készített. Kertészné Vargyas Réka gyöngyből fűzött állatkáit vitte el, Szalai Adrienn pedig horgolását mutatta meg. A versmondók közül Feketéné Terikét korábban már a Szemfüles Magazinműsorban is hallhattuk. Most Petőfi Sándor A XIX. század költői című versét adta elő. Nagy Lászlóné Marika József Attila Mama című versével könnyeket csalt a hallgatóság szemébe. Csiszár Tamás a maga ifjonti lelkét, és humorát mutatta be versválasztásával. Három verset fűzött egybe. Petőfi Sándor Szeptember végén című költeménye adta az alaphangulatot, amit saját slam poetry és sms vers átiratával „egészített ki". Produkciójával meghívót kapott a 2018-as VAGYOK találkozó gálaműsorára.

Kopcsándi Gyula képei fogadták az érkezőket

A rendezvény szervezője, Ságiné Farkas Gyöngyi kitért a támogatókra vonatkozó kérdés elől. Az ok: a Lions Club és tagjai szeretnek a háttérben maradni. Azokat a tehetségeket helyezik előtérbe, akik valamilyen formában átlépnek a korlátaikon, legyőzik félelmeiket. Merik vállalni álmaikat, vágyaikat, és ezért tesznek is.

Kertészné Vargyas Réka gyöngyből fűzött állatkái, Szalai Adrienn horgolása

A rendezvényen lehetett látni az „okos fehérbotot" is. Ez a bot egy iphone telefon segítségével képes megjegyezni az útvonalat, amelyen a vak ember végigmegy, és később újra és újra végigvezeti rajta. A vak embereket általában válltól felfelé éri a legtöbbször baleset. Ez a bot arra is képes, hogy érzékelje ebben a magasságban az akadályokat, és hangjelzéssel figyelmeztesse használóját a veszélyre. A találkozó résztvevőit kirándulni is elvitték Tác- Gorsiumba. Nagy élményt jelentett a látásukban korlátozott embereknek, hogy a kiállított tárgyak közül sokat kézbe vehettek, megtapogathattak.

A két tartalmas napot a vasi résztvevők részére a Savaria Lions Klub támogatta anyagilag és erkölcsileg. Zsámboki Árpádnak, a klub soros elnökének bokros teendői mellett volt ideje arra is, hogy odafigyeljen a vasiak szereplésére, és, hogy minden szükségeset biztosítson a csapatnak.

Előtérben a Vakok és Gyengénlátók Vas megyei Egyesületének tagjai, háttérben a LIONS KLUB vezetői, köztük Márkus Árpád, Süle János és Simon Zoltán, a jelenlegi kormányzó

A találkozó jelmondata önmagáért beszél:  „Vagyok, hogy szeressek. Vagyok, hogy szeressenek. Vagyok, hogy megmutassam magam. Segíts, hogy megismerhessem a világot!" A rendezvényen ötvenhárom kiállító vett részt, és harmincnégyen mutatkoztak be vers, próza, jelenet, humor, tánc, hangszeres zene kategóriában. A Lions Klub ezzel a programjával hívja fel a figyelmet a fogyatékkal élő emberek életszeretetére, átlagon felül kifinomult képességeire. A rendezvény fővédnöki tisztét Angelica Károlyi, a Károlyi alapítvány kulturális igazgatója és Simon Zoltán, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének elnöke látta el.

Szöveg: Kopcsándiné Zsuzsa, fotó: Kopcsándi Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!