Civil

2017.04.29. 12:30

Szlovén költemények és nyelvi verseny a Szlovének Házában

SZENTGOTTHÁRD - Egymást érik a szlovén anyanyelvi kultúrát ápoló rendezvények a Szlovének Házában.

Civil Tudósítónktól

A Magyarországi Szlovének Szövetsége és a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulátusa meghívására a könyv napja alkalmából nagy sikerű koncertet adott Ditka, az ifjú szlovén énekesnő.

A Szlovének Háza konferenciatermében Hirnök József, a Magyarországi Szlovének elnöke és dr. Boris Jesih főkonzul köszöntötte a szépszámú közönséget, elmondva, hogy 1995-ben az UNESCO nyilvánította április 23-át a könyv napjává, mivel április 23-án hunyt el William Shakespeare és Miguel de Cervantes.

A bő egyórás hangverseny repertoárjában ezúttal az elismert kortárs irodalmár, Feri Lain ček verseit dalolta Ditka, az énekes-gitáros-zeneszerző. A könyv világnapján tartott koncert meglepetéseként a költő saját verseit is felolvasta, amelyhez zongorán Gorazd Čepin improvizált.

Ugyancsak a közelmúltban nemzetiségi, általános iskolai tanulmányi verseny helyszíne volt a Szlovének Háza. A diákoknak írásban és szóban is meg kellett mutatniuk szlovén nyelvtudásukat. A szlovén irodalmi és nyelvtanversenyt a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázum tanulója, Doszpot Dóra nyerte.

Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!