2016.03.17. 17:48
Szőlőtől a borig - Vízvári Sándor látta el tanácsokkal a kőszegszerdahelyieket
Kőszegszerdahely - Vízvári Sándor borász, sommelier Borok és borkultúra Magyarországon, a borkóstolás rejtelmei című előadását hallgathatták meg az érdeklődők Kőszegszerdahelyen, a közösségi házban március 16-án, szerdán. A rendezvény az önkormányzat szervezésében, a Berzsenyi Dániel Könyvtár támogatásával jött létre.
Elöljáróban Vízvári Sándor a szőlő telepítéséről beszélt. Fontosnak tartotta elmondani, hogy mindenképpen minőségi szaporítóanyagot, oltványt használjanak a szőlősgazdák. Nagy jelentősége van a talaj előkészítésének, melynek lényeges eleme a tápanyag utánpótlása is.
A továbbiakban tájékoztatta a megjelenteket a kártevők elleni védekezés óriási szerepéről a szőlészetben, a gombafertőzések, a rovarkártevők (pl.: atka, gyökértetű, harlekin katica) elleni harcról. Elmondta, hogy a gombafélék ellen 14 naponta, a rovarok ellen minimum havonta kell védekezni.
A szüretelésnél nagyon oda kell figyelni a tisztaságra, valamint kiemelten kell ügyelni az élesztő és a kén használatára. Elmondta, hogy sokan félnek az utóbbi használatától, de megnyugtatta a termelőket, hogy a kén az intenzív forrás során távozik a mustból, a későbbiekben – a városi legendákkal ellentétben – nem okoz panaszokat a bor fogyasztóinál.
Vízvári Sándor szerint a bor minősége a telepítés milyenségén alapszik, majd a termelés és a szüretelés során történő gondos odafigyelés után minőségi borokat tehetünk vendégeink asztalára.
Simigla Ildikó