Civil

2017.08.21. 10:05

Tűzoltóautót és közösségi helyiséget avattak az Új kenyér ünnepén

Köcsk - Közösen rendezte szombaton a köcski Varázsdoboz Egyesület és a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület az ez évi Új Kenyér Ünnepet. Mivel az időjárás nem kedvezett a kültéri rendezvényeknek, a kultúrházban gyűltek össze a helyiek, hogy a falu Új kenyerét közösen szegjék meg és fogyasszák el.

Civil Tudósítónktól

Kenyérszentelésre hívták a falu lelki vezetőit, Szakál Szilárd katolikus atyát és Kerekes Csaba evangélikus lelkészt, akik örömmel tettek eleget a kérésnek. Annál is inkább, hiszen az egyesületek nemcsak kenyeret kívántak szenteltetni, hanem az idén beszerzett tűzoltó autót és a társadalmi munkában felújított egyesületi közösségi termet is.

A Varázsdoboz Egyesület hölgyei idén is sok szeretettel sütögették a Falu Kenyereit, amelyeket köcski porcelánokkal terített asztalon készítettek elő a megszenteléshez. Az ünnep elején Sali Beáta, a Varázsdoboz Egyesület vezetője köszöntötte az egybegyűlteket és emlékezett meg a kenyérről, mint a jólét szimbólumáról. Kiemelte, hogy az asztalon nemzeti színű szalaggal átkötött kenyerek közösségük boldogulását is jelképezik. A két lelkipásztor megáldotta a kenyereket, kérve Isten áldását a falu lakosságára. Ezt követően az egyesületek vezetői a megszenteltetni kívánt tűzoltókocsiról és közösségi helyiségről ejtettek néhány szót. A Varázsdoboz Egyesület részéről megköszönték az önkormányzat anyagi támogatását és a társadalmi munkában részt vevők önzetlen munkáját.

A Tűzoltó Egyesület vezetője megkérte az atyákat, hogy ne csak a tűzoltó autót áldják meg, hanem a rajta önkéntes szolgálatot végző tűzoltókat is, hiszen mint mondta: A huszár ló nélkül nem huszár, a tűzoltókocsi pedig mit sem ér áldozatos tűzoltók nélkül. A lelkipásztorok örömmel áldották meg a tűzoltóautót és a közösségi termet abban a hitben, hogy Isten vigyázó szemeinek oltalma alatt sikeresen láthatják el feladataikat.

A rendezvény hivatalos része után Kerekes Csaba megszegte a falu kenyerét és asztali áldás kíséretében jó étvágyat kívánt az egyesületi hölgyek által készített finom ételekhez. Lehetett tábortűz mellett sütögetni is, ki-ki amit hozott magával. A program esti nótázással zárult.

Fotók: Tulok Alexandra

Akik eljöttek, nem csalódtak; kellemes társaságban töltöttek egy délutánt egy, az egyesületek számára fontos ünnepség keretében.

 

Tulok Alexandra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!