Civil

2017.04.06. 10:29

Újjal pótolták az elpusztult vadgesztenyefát Sé határában

Sé - Mint ismeretes, a tavaly július 12-i vihar számos idős fát megrongált Sében, köztük a falu határában álló öreg gesztenyefát is.

Civil Tudósítónktól

A fa három helyén, az ágtövi résznél az évek során erős korhadás keletkezett, amelynek káros statikai hatásai ellen a fa sokáig tudott védekezni. A vihar során a legvastagabb, a széliránnyal ellentétes oldalon álló ága azonban lehasadt, így nagy kiterjedésű korhadt rész is napvilágra került.

A növény-matuzsálemet az önkormányzat egy okleveles erdőmérnökkel megvizsgáltatta. A szakértői vélemény szerint a gesztenyefa balesetveszélyessé vált, így azt január 12-án az önkormányzat kivágatta.

Fotó: Pataki András

A fa pótlására a napokban került sor. Az új vadgesztenyefát Sopronhorpácsról hozatta a település önkormányzata. A megmaradt törzset darálásos módszerrel távolították el. Az ültetőgödör készítésének munkálatait, valamint a fa szakszerű beültetését Csukás Péter irányította, aki a fa gondozásához jó tanácsokat is adott.

A vadgesztenyével egy időben került sor egy sophora japonica fa ültetésére is a Hétvezér utcában. A fát nevezik japánakácnak is, mely név azonban megtévesztő, mivel egyrészt nem az akácok közé tartozik, másrészt nem Japánban őshonos. Európában és Észak-Amerikában is gyakori díszfa.

A 10-20 méter magasságot is elérő, különleges lombozatot építő fa a falu új látványossága lehet idővel a nyugati faluvégen.

Az új jövevények öntözését a szomszédságban élők (Kövér Károlyék és Konti Zoltán) vállalták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!