Civil

2016.09.24. 18:54

Újra hódít a keresztszemes

Lukácsháza - Várszegi Tiborné keresztöltéssel készült képeiből, horgolásaiból nyílt kiállítás a Gyöngyház Óvodában.

Civil Tudósítónktól

Ez a hímzés-fajta nem a modern kor sajátja, hisz ha visszagondolsz, nagymamád, anyukád is biztosan készített hímzett terítőt, párnát, függönyt. Akkoriban inkább hagyományos motívumokat készítettek a kevésbé rohanó világban az asszonyok és ezek szolgáltak az otthonok díszítésére.

Mára a keresztszemes hímzés átértékelődött. Megmaradtak a hagyományos motívumok, amelyeket még mindig sokan készítenek, másrészt viszont egy teljes textil-iparág fejlődött ki a fokozódó igények kielégítésére.

"Az egyik elmélet szerint, keresd meg az anyag közepét, és ott kezdd el. Viszont, ha nagyobb, bonyolultabb mintát kezdesz, egyesek szerint biztonságosabb egy sarokból kezdeni. A fonalat többféleképpen rögzítheted az anyagon az első öltés előtt. Hátul (vagy elöl, ha éppen arra megy majd az a szín), az anyagszálak közé húzhatod a fonalat, a kockák közepénél. Ne hagyj hosszú véget kilógni, mert nem szép, és összeakadhat munka közben más fonallal. Elöl pedig kifejezetten tilos egy pici végnek is kilógni. Ha páros fonalszállal hímzel, akkor azt is csinálhatod, hogy (2 szállal hímeznél mondjuk) 1 dupla hosszú szálat fűzöl a tűbe, és a kezdőkocka anyagszálai közé öltesz. Az egyik szálat hagyod az anyagszál egyik felén, a másikat a másikra húzod. És ekkor a túloldalon maradt szálat is befűzöd a tűbe."

Mintha "csak" ennyi lenne!

Virág Zsuzsa

Címkék#civil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!